Kezdőlap BORSOD Borsod - Kultúra

Vajon kik lesznek a „Vizek Őrzői”?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Általános iskolás vagy, szereted a természetet és érdekelnek a bükki vízi és vizes élőhelyek? Akkor neked találták ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság versenyét. A BNPI ugyanis „Vizek Őrzői” címmel a vízi és vizes élőhelyek természeti értékeinek megismerését célzó vetélkedőt hirdet általános iskolás diákok részére a 2022/23-as tanévben.

Tematika

A verseny résztvevői a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén elhelyezkedő vízi és vizes élőhelyek természeti értékeiről, és azok védelméről kapnak átfogó ismeretet. Az első két forduló természetismereti feladataiban természetes vizeink (tavak, lápok, mocsarak, folyók, patakok, kisvizes élőhelyek) és a hozzájuk kötődő élőlények szerepelnek. A harmadik forduló a vízi és vizes élőhelyeket érintő természetvédelmi kérdésekkel (aszály, vízvisszatartás, víztakarékosság, folyószabályozás, inváziós fajok) foglalkozik. A döntő anyaga az első három forduló témaköreit dolgozza fel.

Vetélkedő

A verseny három évközi fordulóból és egy áprilisi döntőből áll, melyre két korosztályban, 5-6. osztályos és 7-8. osztályos diákokból álló három fős csapatok jelentkezését várják.

A három forduló feladatsorait elektronikus úton küldik ki a versenyre regisztrált csapatok részére. A kitöltött feladatlapok szintén elektronikus úton kerülnek visszaküldésre a versenyszervezőnek a megadott határidőig.

A három forduló alapján legtöbb pontot szerzett 5-5 csapat kerülhet be az áprilisban megrendezésre kerülő döntőbe, mely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Felsőtárkányi Bábakalács Természetiskolájában kerül megrendezésre.

A döntőben a terepi feladatok mellett a versenyzők által kiválasztott, a lakókörnyezethez (vagy iskolához) közeli vizes élőhely részletes bemutatása lesz a feladat, ppt-s kiselőadás formájában.

Regisztrációs időszak: november 14-ig.

Első forduló: november 15 – december 31.

Második forduló: január 01 – február 15.

Harmadik forduló: február 16 – március 31.

Döntő: április 21.

Az első három helyezést elérő csapatok természetiskolai programot, valamint a bemutatóhelyekre szóló díjmentes belépőket nyerhetnek.

Regisztráció:szucse@bnpi.hu e-mail címen.

Jelentkezéskor az alábbi adatokat kell megadnotok:

  • oktatási intézmény neve
  • csapatnév
  • évfolyam
  • csapattagok neve
  • felkészítő tanár neve, elérhetősége

A vetélkedővel kapcsolatban további információkat az alábbi elérhetőségeken kaphattok:

Szűcs Erzsébet

e-mail: szucse@bnpi.hu

mobil: 06 30/884-9251