Szűkülő kínálat és emelkedő árak várják a potenciális vásárlókat.

Az új építésű ingatlanok árai 2021-ben átlagosan több mint húsz százalékkal emelkedtek Magyarországon az előző évhez képest. A 2022-es év harmadik negyedévének adatai azonban már arról tanúskodnak, hogy napjainkban alig haladja meg a húszezret a meghirdetett projektek lakásszáma a fővárosban.
A megyei jogú városokban egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban, több új lakás épült, továbbá az újonnan indított projektek száma is magasabb volt, mint most.

A havi nettó 280 800 Ft-os fizetések mellett azonban egy átlagember számára így is szinte elérhetetlen álom marad egy fővárosi új építésű ingatlan vásárlása. Az ilyen típusú lakások átlagos négyzetméterára 1,2 millió forint volt a fővárosban, 2022 harmadik negyedévében. Mindezek ismeretében egy átlagembernek így több mint tizenhét évig kellene minden hónapban félretenni a teljes fizetését egy ötven négyzetméteres ingatlan megvásárlásához.

Budapest kerületeit vizsgálva a legkedvezőbb új építésű árakkal a XX. kerületben találkozhattak a vásárlók, ahol négyzetméterenként 764 ezer forintért vehettek új otthont – olvasható a Duna House elemzésében.

A legdrágább a budai I. kerület volt, ahol az értékesített lakások átlagos négyzetméterár megközelítette a 3 millió forintot. A piac átalakulása következtében az elszálló rezsiárak a keresletet a modern, alacsony energiafelhasználású ingatlanok felé tolják. Az emelkedő hitelkamatok miatt azonban a nagyobb megtakarítással nem rendelkező vásárlók várhatóan elfordulnak majd az új építésű ingatlanok kínálata felől.

Mindeközben a megyei jogú városokban is rekordot dönt az új építésű lakások értéke, az átlagos négyzetméterár 862 ezer forint – áll az Otthon Centrum felmérésében. A fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat, ráadásul az emelkedés mértéke is megdöntötte a korábbi rekordot.

Elsőként Sopron törte át az egymilliós négyzetméterárat az előző negyedévben, ehhez csatlakozott most Debrecen. Előbbi városban 1,1 millió forint, utóbbiban 1,05 millió forint az új építésű lakások négyzetméterára. A harmadik helyen Veszprém végzett, négyzetméterenként 964 ezer forinttal. Ezek után sorrendben Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Érd és Győr következik. A legolcsóbb városnak Hódmezővásárhely számít, ahol egy új építésű lakás négyzetméterára 563 ezer forint.