Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A kutatás során egy kis zöld növényfal 8 óra alatt eltávolította a beltéri levegőből a mérgező vegyületek jelentős részét, de a tudósok más érdekes felfedezést is tettek.

A Sydney-i Műszaki Egyetem bioremediációs docense, Fraser Torpy által vezetett kutatás során egy ausztrál növénytermesztési vállalat beltéri kompozícióját tesztelték, amely által meglehetősen érdekes megállapításra jutottak.

Ugyanis kiderült, hogy egy kis zöld növényfal 8 óra alatt eltávolította a beltéri levegőből a mérgező vegyületek 97%-át, sőt, minél nagyobb volt a levegő toxinkoncentrációja, annál gyorsabban és hatékonyabban távolították el ezeket a növények.

„Ezen vegyületek többségét pár óra alatt megsemmisítik, sőt a károsabb, bizonyítottan rákkeltő benzollal hamarabb végeznek, mint – mondjuk – a kevésbé veszélyes alkohollal”– mondta Torpy.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a rossz levegőminőség miatt évente 6,7 millió ember veszti életét idő előtt, s mivel az időnk 90%-át beltéren, munkahelyen, iskolában, lakásban töltjük, rendkívül fontos, hogy milyen az ottani levegő minősége.

Többféle növény segíthet
Az Index szerint a beltéri levegő olykor sokkal rosszabb minőségű a kintinél: számos iroda parkolóházhoz kapcsolódik, amivel a liftaknákon, de az ajtón keresztül is bekerülhetnek a benzinhez köthető káros vegyületek a munkahelyre.

Ez a lakásban is megtörténhet a forgalmas utakra nyíló ablakokkal, a benzingőz belélegzése pedig fejfájást, hányingert, tüdőirritációt okozhat, ám hosszabb távon akár asztma, egyéb krónikus betegségek és rák kialakulásához vezethet.

A NASA már 1989-ben megállapította, hogy a vitorlavirágok és a fikuszok előnyösen hatnak a zárt terek levegőminőségére, míg egy brit tanulmány szerint a beltéri szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a nyílgyökér volt a legeredményesebb, így a kutatók azt javasolják, hogy a tisztább levegő érdekében többféle növényt helyezzünk el a termekben, szobákban.