Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 26 ezer középiskolás és egyetemista kapott a nyáron adómentes fizetést a Nyári diákmunka programnak köszönhetően.

A fiatalok az elmúlt két hónapban hasznosíthatták tudásuk önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban. Mivel keresetük után január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, még több pénzt költhetnek tanulmányaikra és szabadidős tevékenységekre.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csaknem 3 milliárd forintos keretösszeget biztosított a fiatalok vakációs foglalkoztatására. A kezdeményezésnek köszönhetően a nappali képzésben tanuló 25 év alatti diákok nem csak szja-mentes jövedelemhez, hanem munkatapasztalathoz is jutottak a szünidőben.

A végleges adatok szerint 4567 munkaadó kapott összesen több mint 2,9 milliárd forintot 26 503 fiatal átmeneti felvételéhez. A támogatott 16-25 évesek négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált munkaalkalmat. Több mint ötezren vállalkozásoknál enyhítették a nyári többletterhelést a mezőgazdasági és idegenforgalmi főszezonban.

Az idei résztvevők túlnyomó többsége, 95 százaléka középiskolás. Területi bontásban szoros verseny alakult ki Szabolcs és Borsod megye között, végül Szabolcs megye lett az első, közel 3800 diákmunkással és másodikként futott be Borsod. Kétezer fölötti a támogatottak létszáma Békésben és Csongrádban is.