A NASA egy történelmi felfedezést tett: egy korábban soha nem látott aszteroidaminta olyan létfontosságú elemeket tartalmaz, melyek megalapozhatták az életet a Földön annak idején.

A CNN jelentése szerint Dr. Jason Dworkin, a NASA marylandi Greenbeltben található Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa, az OSIRIS-REx projektjének tudósa osztotta meg, hogy a most napvilágra került érintetlen aszteroidaminta vizet és nagy mennyiségű szenet tartalmaz.

A tudós úgy folytatta, a minta közel 5 tömegszázalékban tartalmaz szenet, ami az egyik legmagasabb szénkoncentrációjú aszteroidában, melyet eddig vizsgáltak:

„Messze meghaladva a 60 grammos célunkat, ez a legnagyobb szénben gazdag aszteroidaminta, amelyet valaha is visszahoztak a Földre. A szén- és vízmolekulák pontosan olyan anyagokat tartalmaznak, amilyeneket szerettünk volna találni. Ezek döntő fontosságú elemek saját bolygónk kialakulásában. És segítenek majd meghatározni azoknak az elemeknek az eredetét, amelyek az élet kialakulásához vezethettek.”

A mintát a NASA OSIRIS-REx missziója még 2020 októberében gyűjtötte be a 4,5 milliárd éves Bennu földközeli aszteroidáról, s még csak most, szeptember 24-én érkezett meg a Földre egy kapszulában, mely az űrszondáról leesve a Utah állambeli sivatagban landolt.

Azóta pedig a tudósok szüntelenül azon dolgoznak, hogy a vártnál nagyobb mennyiségű anyagot tanulmányozzák, s hogy elvégezhessék a korai elemzést: eme elemzés eredményeit és a minta első szemrevételezését szerdán a NASA élő közvetítése során osztották meg a nyilvánossággal, a közvetítésen pedig az is elhangzott, hogy ez a valaha volt legnagyobb, Földre visszahozott aszteroidaminta.