Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Úgy tudni, hogy a vállalat már javában dolgozik az új AR/VR technológián, melyet kifejezetten a szembetegséggel küzdők számára fejlesztenek.

A Bloomberg jelentése szerint az Apple egy olyan AR/VR headseten dolgozik, melynek jövőbeli változatai segíthetnek a szembetegségben küzdőknek. Mark Gurman azt írja, az Apple egy speciális XDG-csapata vizsgálja a következő generációs technológiát, a mesterséges intelligenciát, valamint a jövőbeli AR/VR-headsetek lehetőségeit, melyek segíthetnek a látásproblémákkal küzdőknek.

Egyelőre azonban rejtély övezi, hogy az Apple pontosan mit is fejleszt. Annyi biztos, hogy Apple célja, hogy eszközei mindenki számára használhatóak legyenek, az iPhone, az iPad és a Mac termékek pedig már most olyan funkciókkal rendelkeznek, melyek segítséget nyújtanak különböző látási, vagy hallási problémák esetén.

A MacRumors értesülései szerint az AR/VR headset első verziója több mint egy tucat kamerával rendelkezik majd, melyek közül több is azt a célt szolgálja majd, hogy feltérképezze a felhasználó körüli területet. E funkció pedig lehetővé tenné, hogy a headset extra információkat jelenítsen meg a vak, vagy látássérült felhasználóknak.

Ha ez tényleg megvalósul, úgy célzott funkciókat alkalmazhatnának az olyan betegségekben szenvedők számára, mint például a makula-degeneráció (AMD), mely vakfoltokat okoz, ezzel akadályozva a látást.

Az Oculenz AR Wear például leírása szerint képes “lebegő lencsékkel” módosítani egy valós idejű streamingvideót oly módon, hogy a tárgyakat olyan területre helyezi, melyet látnak az ADM-ben szenvedők.