Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A CINE-MIS Nonprofit Kft. a miskolci Alliance Française Intézettel közös szervezésében immár 30. alkalommal köszöntheti az érdeklődőket november 24. és 30. között a Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermeiben a XXX. Francia Filmnapok. 

A program keretén belül nyolc francia filmet nézhetnek meg a nézők. A vetített filmek mindegyike eredeti nyelven, magyar felirattal látható.

 

2022. november 24-27. 18:00 – Uránia Art Moziterem

Családból is megárt a sok 2: Irány Portugália!

Joyeuse Retraite! 2

feliratos francia vígjáték, 92 perc, 2022 +12

Rendező: Fabrice Bracq

Forgatókönyvíró: Fabrice Bracq

Szereplők: Thierry Lhermitte, Michele Laroque

Marilou és Philippe végre nyugdíjas, és a hírek szerint a portugál álomház is kész. A család elindul Portugáliába, ám amikor megérkeznek a lakóparkba, az álmok helyett egy félkész épület és az udvaron egy szamár várja őket. A befejezetlen ingatlant egy lelkes, de franciául alig tudó kivitelező csinálgatja, miközben a család megtakarításának elúszását, álmaik szertefoszlását látja a csacsi árnyékában. A portugál kalandok azonban ezzel még nem érnek véget: Marilou és Philippe egyszerre igyekszik vigyázni az unokákra, és a csacsira, befejezni a házat és megbirkózni a portugál kultúra és társadalom sajátosságaival. Mindezt nem várt fordulatok és helyzetkomikumok gazdagítják.

2022. november 28-30. 18:00 – Uránia Art Moziterem

A hónap dolgozója

Irréductible

feliratos francia vígjáték, 83 perc, 2022 +12   

Rendező: Jérôme Commandeur

Forgatókönyvíró: Jérôme Commandeur, Xavier Maingon Szereplők: Christian Clavier, Gérard Darmon

Vincent egész életében közalkalmazott szeretett volna lenni, hogy a kényelmes élettel járó előnyöket maximálisan kihasználhassa. Ráadásul a munkajog értelmében kirúghatatlan, így igazi nyugdíjas állás az övé. Egy nap azonban az élete fenekestül fordul fel: amikor a kormány megszavaz egy hatalmas megtakarítási tervet, Vincent feje felett megjelenik a munkanélküliség réme. Mivel azonban önszántából nem hajlandó felmondani, kirúgni pedig nem lehet, főnöke a lehető leglehetetlenebb helyekre helyezi át, hogy megtörje a férfi ellenállását. Az Északi-sark, a börtön, a bűnözőktől hemzsegő külváros csak néhány, ahol Vincentnek az állása mellett az életéért is küzdenie kell. Ám a megpróbáltatásai során nemcsak a szépséges Evával és a szerelemmel ismerkedik meg, de egy szakszervezeti vezetőtől is tanácsokat kap, hogy miképp tartson ki a végsőkig.

 

2022. november 24-27. 20:00 – Uránia Art Moziterem

Egy szép reggelen

Un beau matin

feliratos francia romantikus film, 112 perc, 2022 +16

Rendező: Mia Hansen-Love

Forgatókönyvíró: Mia Hansen-Love Szereplők: Léa Seydoux, Nicole Garcia

Az egyedülálló, fiatal párizsi nő, Sandra életét kislányának nevelése, tolmácsként végzett munkája és egykor briliáns elméjű, mára hanyatló szellemű apjának gondozása tölti ki. Egy nap véletlenül összefut egy régi barátjával. Ellenállhatatlan erejű vonzalom bontakozik ki közöttük, és – bár a férfi nős – viharos szerelmi viszonyba kezdenek. A szenvedélyek mellett azonban egyre gyakoribb a csalódás és fájdalom is. Sandrának egy idő után kicsúszik a keze közül az irányítás, és napról napra nehezebb döntéseket kell meghoznia mind apja ápolásával, mind pedig saját életével kapcsolatban.

2022. november 28-30. 20:00 – Uránia Art Moziterem

Fiatal szeretők

Les jeunes amants

feliratos francia-belga vígjáték, 114 perc, 2021 +16     

Rendező: Carine Tardieu

Forgatókönyvíró: Sólveig Anspach, Agnes de Sacy, Carine Tardieu Szereplők: Fanny Ardant, Melvil Poupaud

A 71 éves, szabad és független Shauna úgy érzi, már maga mögött hagyta szerelmi életét, a 45 éves Pierre pedig nős, családos ember. Az egykori szeretők 15 évvel első találkozásuk után újra összefutnak egy kórház folyosóján. Nehezen birkóznak meg érzelmeikkel: nem tudják félretenni ellentéteiket, mégis továbbra is megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek egymás után. A nemrég megözvegyült Shauna, akinek már unokái is vannak, újra meg akar győződni arról, hogy kívánatos nőként is lehet rá tekinteni.

2022. november 24-27. 17:00 – Béke Art Moziterem

Kis lecke a szerelemről

Petite lecon d’amour

feliratos francia romantikus vígjáték, 86 perc, 2021 +16   

Rendező: Eve Deboise

Forgatókönyvíró: Eve Deboise

Szereplők: Laetitia Dosch, Pierre Deladonchamps

Julie és Mathieu megismerkedésük után nem sokkal közös útra indulnak. Meg akarják akadályozni Mathieu tanítványát, aki megtalált egy nyugtalanító szerelmes levelet, nehogy valami butaságot csináljon. Mathieu kis autójában utaznak, és folyton hajba kapnak valamin. De ahogy közös kalandjaik során egyre többet megtudnak egymásról, egyre elválaszthatatlanabbá válnak.

2022. november 28-30. 17:00 – Béke Art Moziterem

Szerelmes nehézfiúk

Cette musique ne joue pour personne

feliratos francia film, 107 perc, 2021 +16

Rendező: Samuel Benchetrit

Forgatókönyvíró: Samuel Benchetrit, Gábor Rassov Szereplők: Ramzy Bedia, Jules Benchetrit

A szerelem a legváratlanabb helyeket bukkan fel. Szupermarketben, kisvárosi táncstúdióban, egy ízléstelen kanapén, vagy éppen a színpadon. Az észak-franciaországi kikötővárosban élő maffiavezér beleszeret egy pénztárosnőbe. Versírásra adja fejét, hogy így vallhassa meg érzelmeit választottjának, de az alexandrinusok jobban kifognak rajta, mint az éjszaka érkező drogszállítmányok szétosztása. Egyik verőlegénye fejszével indul gyilkolni, de egy csábos amatőr színésznő felborítja a terveit: a férfi lángra lobban az elbűvölő nő iránt, ezért szokásos programjai helyett inkább Sartre szerepét kezdi próbálni a készülő független színdarabban. Egy tinédzser lánynak senki sem akar eljönni a születésnapi bulijába, de egy nap hirtelen megjelenik az ajtóban a titkos szerelme. Minden szereplőt a szerelem vágya mozgat ebben az abszurd humorú, kacagtató komédiában, amely óda a költészethez, a színházhoz és a művészethez.

2022. november 24-27. 19:30 – Béke Art Moziterem

Ahol a nap felkel Párizsban

Les Olympiades, Paris 13e

feliratos francia romantikus vígjáték, 105 perc, 2021 +18

Rendező: Jacques Audiard

Forgatókönyvíró: Jacques Audiard, Léa Mysius, Céline Sciamma Szereplők: Lucie Zhang, Makita Samba

A fiatal lány, Émilie egy nagy presztízsű egyetemen végzett, mégis egy call centerben kénytelen dolgozni. Párizs tömbházakkal teli negyedében lakótársat keres, így kerül az életébe az elbűvölő tanár, Camille. Bár kettejük között viszony alakul ki, a férfi mégis egy másik lányhoz, Norahoz vonzódik. Norát a diáktársai összekeverik Amberrel, a híres szexchat-munkással. Nora szeretne megszabadulni a róla kialakult képtől, ezért felkeresi a hasonmását. Három nő és egy férfi története bontakozik ki ebben a romantikus filmben, akik barátok, néha szerelmesek, gyakran mindkettő.

2022. november 28-30. 19:30 – Béke Art Moziterem

Esemény

L’événement

feliratos francia film, 100 perc, 2021 +18

Rendező: Audrey Diwan

Forgatókönyvíró: Marcia Romano, Audrey Diwan Szereplők: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein

Te meddig mennél el, hogy a saját sorsodat irányítsd? Az egyetemista Anne-ben megvan a tehetség és ambíció, hogy szebb élete legyen, mint a munkásosztálybeli szüleinek. Amikor a lány megtudja, hogy akarata ellenére teherbe esett, tisztában van vele, hogy a gyermekvállalás a megálmodott karrierjének végét jelenti. Anne a tanulmányai mellett dönt, és sziklaszilárd elhatározásától az sem tántorítja el, hogy ezért az életét kell kockára tennie. A ’60-as évek elején járunk, amikor Franciaországban az abortusz még illegális volt. A titokban, gyakran házilag végzett eljárások nem csak roppant kockázatosak voltak, de börtönt jelenthettek a segítőknek és az anyáknak egyaránt.

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában.