Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

150 millió forintos támogatást kapott Nagybarca és Bánhorváti

A gazdáknak így már könnyebb lesz tárolni és értékesíteni a helyben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket.

Nagybarca Község Önkormányzata konzorciumi megállapodás keretében Bánhorváti Község Önkormányzatával és a KBTF Közép- Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft-vel egy pályázati felhívás keretében 150 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt Nagybarca és Bánhorváti település önkormányzatainak összefogásával valósult meg annak érdekében, hogy a Bán-völgyében javuljanak a helyben megtermelt mezőgazdasági termékek értékesítési lehetőségei.

Az összeggel a Bán-völgyében termelő mezőgazdasági kistermelők értékesítési feltételeit szeretnék javítani, a helyben megtermelt zöldség-gyümölcs tárolók kialakításával.

Nagybarcán a projekt során pedig megépült egy egész évben nyitva lévő 240 nm nagyságú fedett piac. Ezzel is növelve a helyi zöldség-gyümölcs termelők értékesítési lehetőségeit.

Bánhorvátiban a helyi igényeknek megfelelő hűtőraktárt és terménytárolót építettek, melyben  kialakításra került egy kb. 20 m2 alapterületű hűtő-tárló rész, ahol a zöldségek, gyümölcsök 0 fok körüli tárolása biztosított. A hűtőrészhez egy árufogadó helyiség tartozik. Az épület részként a zárt terményraktár kb. 37 m2 alapterületen biztosítja közel 50 tonna kalászos termésének elraktározását. A hűtő-raktár beruházás alapvetően és elsődlegesen a környékbeli önkormányzatok zöldség-gyümölcs tárolási igényeit elégíti ki.

 

(Fotó: hirozon.hu)