Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk, hol ünnepelheted az évfordulót színes programok mellett. A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a világraszóló győzelem előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A szegedi ferences rendház szomszédságában, a Mátyás téren szombaton lesz például középkori fegyver- és harci bemutató és sportként űzött páncélos bajvívás.

Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja pénteken a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában pódiumbeszélgetéssel indul, ahol Guessous Majda Mária magyar-marokkói népdalénekes és dalszerző várja a közönséget. 

Szombaton délelőtt az ünneplők a Klauzál téren gyülekeznek. A zenés-zajos menet – muzsikusokkal, dobosokkal, zászlóforgatókkal – az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul. Ha kirándulást terveztél erre a napra, akkor érdemes feltérképezni a programot, ahol azt is megtapasztalhatod milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára.

(forrás, fotó: Lelépő)