Igyunk eleget, fontos a napi folyadékbevitel! Mindenhol ezt halljuk! Na de hogy is van ez?
 
Az emberi test nagyjából 70 százaléka víz, még a csontjaink egy része is vízből van. A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében. Hozzájárul a normál testhőmérséklet-szabályozás fenntartásához és a normál fizikai és szellemi működés fenntartásához. Viszont ezen kedvező hatások eléréséhez naponta legalább 2 liter vizet el kell fogyasztani, valamennyi forrást együttvéve. 
Szervezetünk akkor működik rendesen, ha megvan a napi folyadékmennyisége, ami szükséges számára!  Az egyensúlyi állapotot sok minden befolyásolhatja: külső hőmérséklet, anyagcsere folyamatok, mozgás, esetleges betegségek.
 
A szervezet nem rendelkezik folyadék raktárakkal, ezért ha az egyensúlyi állapot felborul, annak nagyon hamar fizikai tünetei is lehetnek. Ezek közé tartozik a fejfájás, a koncentráció csökkenése, a fáradtság. Ezek a tünetek már akár 2% folyadékvesztés esetén is bekövetkezhetnek. 
 
Mit igyunk? A helyes válasz a VÍZ! Hogy ez a csapból folyik, vagy ásványvíz, azt mindenki döntse el, de érdemes számításba vennünk, hogy ha megfelelő minőségű víz folyik a csapból akkor teljesen felesleges műanyag palackba töltött vizet fogyasztanunk, hiszen ezzel a környezetet is szennyezzük. A cukros üdítők fogyasztása nem egészséges, ezeket kerüljük, ha lehet!
 
Mennyit igyunk? A napi ajánlott vízfogyasztás mértéke nemenként és életkoronként változó. Kisgyermekeknek 1,3L, gyermekeknek 1,6L, idősebb gyermekeknek pedig 1,9-2,1L a napi ajánlott vízmennyiség. Felnőtt korban nőknek ez az érték 2L míg férfiaknak 2,5L napi mennyiségre növekszik. Tévhit, hogy csak az elfogyasztott víz mennyiségét kell mérnünk, sok egyéb is beleszá-míta napi limitbe! A vízszükségletünk 20-30 százalékát az elfogyasztott ételek formájában juttatjuk a szervezetünkbe. A gyümölcsök, zöldségek – amennyiben ezekből is megfelelő mennyiséget eszünk naponta – elég sok folyadékot tartalmaznak. Továbbá ha levest is fogyasztunk a nap folyamán, azt is nyugodtan hozzászámolhatjuk a bevitt a folyadékmennyiséghez.
 
Fontos tudni, hogy a vesék egy óra alatt maximum egy liter vizet tudnak feldolgozni, ezért ne egyszerre igyunk meg nagyobb mennyiséget, hanem a nap folyamán elosztva!
Jó-jó, de mindig elfelejtek inni, halljuk sokszor! Erre is van több megoldás!
 
• Használjunk saját kulacsot. Így amellett, hogy a környezetünknek is jót teszünk, jobban figyelemmel tudjuk követni, mennyi folyadékot ittunk meg a nap folyamán.
• Ha irodában dolgozunk, tegyük a kulacsunkat az asztalunkra, hogy a szemünk előtt legyen.
• Akinek okostelefonja van, már több olyan applikációt is találhat, melyek meghatározott időközönként jeleznek, ha újból eljön az ivás ideje, továbbá összesítik az aznapi bevitt folyadékmennyiséget.
• Ehhez hasonló jelzőszerkezetből olyan is elérhető, amit a kulacsunkra lehet szerelni.
 
Egészségünk érdekében tehát mindenkinek tanácsolom, igyon meg most egy nagy pohár vizet!:-)