Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

A fesztiválozók nyitottabbak a telekocsizásra

A Telekocsi tapasztalatai szerint az idei forgalom még nem állt vissza a 2019-es szintre, a koronavírus-járványnak hosszabb távú hatásai lettek. A tartósan intézményesült távmunka kevesebb utazást tesz szükségessé.

Az Oszkar.com Telekocsi Kft. tájékoztatása az elmúlt két évben viszonylag kevés új belépő volt a rendszerbe, így az utazókkal újra meg kell ismertetni a telekocsizás előnyeit. A beindult fesztiválok ebben nagy segítséget jelentenek, hiszen a bulizó közönség számára az útiköltség-megtakarítás is jól jön.

A pandémia elején, 2020 tavaszán több mint 95 százalékkal esett vissza az utazások száma, majd nyár elején hirtelen növekedésnek indult, "visszapattant" a forgalom az előző évinek csaknem 60 százalékára. A 2020-as őszi lezárások újra gyors ütemű és radikális forgalomcsökkentést eredményeztek. Tavaly már sokkal lassabbak voltak a változások a forgalom terén. 2021-ben már csak alig több mint 15 ezer autós és kevesebb mint 150 ezer utas telekocsizott – közölte az Oszkár.com.

Az elmúlt évek statisztikáiból kiderül, hogy leggyakrabban a főváros és Miskolc között használják az Oszkárt. Emellett Szeged, Pécs, Nyíregyháza, valamint Debrecen is népszerű megálló. A legtöbben 100-300 kilométer közötti távolságra utaznak. Túlnyomó részben, 88 százalékban az országhatárokon belül, de Németországból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból és Hollandiából is érkeznek foglalások, illetve autós hirdetés-feladások.

Az oszkáros közösségben az autósok inkább férfiak, az utasok pedig inkább nők, a legjellemzőbb korosztály a 25-34 év közöttieké – közölte a társaság. Az Oszkar.com saját számításai szerint 2007 óta az utasaik több mint 28 milliárd forintot spóroltak meg, és 4 milliárd kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a környezetet.