Kezdőlap Uncategorized

A hosszú hétvégén újra nyitva a Diósgyőri vár

A pünkösdi hosszú hétvégén újra kitárja kapuit a Diósgyőri vár. A királynék vára szombattól hétfőig 9 és 18 óra között várja a látogatókat. Bár a termek zárva lesznek, izgalmas szabadtéri látványosságokkal készülnek a szervezők. A várséta során olyan rejtett értékeket ismerhetnek meg a látogatók, amelyeket korábban talán figyelmen kívül hagytak. Megismerhetik a középkori fegyvereket, a vajákosok, kuruzslók vélt vagy valós gyógymódjait, de íjászkodhatnak is. Vasárnap pedig az aprónépet gyermeknapi mesesarokkal várják.

Vajon mire szolgált a gyilokjáró? Hol helyezkedett el a középkorban a vár konyhája? Milyen funkciót töltött be a kaputorony és a vizesárok? Megannyi kérdés, amelyre választ kaphatnak ezen a hétvégén a Diósgyőri vár vendégei. A várséták alkalmával, pár perces gyaloglással olyan rejtett értékeket, eredeti, a XVI. századból megmaradt külső részleteket ismerhetnek meg, amelyek mellett sokszor a várba látogatók elmennek. Most azonban a vár népének kíséretében a külső vár titkai is feltárulnak.

Mekkora súlya volt egy láncingnek? Mire használták az egykezes és kétkezes kardot? A fegyvermustrán ez is kiderül. A vár lovagjai a középkori fegyverkezés és harcászat rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket, így bárki átélheti a lovagkor hangulatát. A középkori gyógymódokra is fény derül. Peros és Jolánta a két bőbeszédű asszonyság kelések, felfekvések, de akár még a vizitörpe kórság ellenszerét is tudják. Nem is tartják titokban, még a varázs főzetek receptjét sem. Ezeket azonban mindenki csak saját felelősségére próbálja ki otthon!

Vasárnap az apróságokat mesesarokkal várják, ahol elültethetik az égig érő paszulyt. Otthon aztán figyelemmel kísérhetik növekedését. Aki kellő odaadással és türelemmel gondoskodik róla, az megtapasztalhatja a csodát!

„Küldj egy mosoly!” szlogennel gyermeknapi akciót hirdetnek. Azok a 14 év alatti gyerekek, akik egy mosolygós, kidekorált lufit hoznak, ingyen léphetnek be a várba. A lufikat a vár hídjának korlátján gyűjtik össze, így köszöntik, sok-sok mosollyal az ide érkező kicsiket.

A vendégek és a munkatársak egészségének védelmében a vár területére belépni és ott tartózkodni (a várterasz kivételével) csak kézfertőtlenítést követően, illetve az orrot és a szájat eltakaró kendő, sál vagy maszk használatával lehet. Azok, akik nem egy társaságban érkeztek, tartsanak egymástól legalább másfél méteres távolságot. A vársétákon egyszerre maximum 20 fő vehet részt!

RÉSZLETES PROGRAM:

Ágyúlövés – 09:45 (szombat)

Várséta – Indulási pont a hídfőtől jobbra, félóránként. Első időpont: 9:30, utolsó időpont 17:30 (szombat, vasárnap, hétfő)

Középkori játékok – hídfőtől balra – 10:00-16:00 (szombat, vasárnap, hétfő)

Fegyvermustra – Felső várudvar – 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 (szombat, vasárnap, hétfő)

Fűben-fában huncutság van – Árkádok alatt – 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 (szombat, hétfő)

Varázspaszuly mesesarok – Árkádok alatt – 10:00-13:00, 14:00-17:00 (vasárnap)

A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója – Felső várudvar – 14:20 (vasárnap)

Íjászkodás – Alsó várudvar – 11:00-15:00 (szombat, vasárnap, hétfő) – Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület