Kezdőlap Uncategorized

Alakulnak az adatok, de továbbra is a védekezésen van a hangsúly

Javulnak Magyarországon a járványügyi adatok és a koronavírus elleni oltás is folyamatosan zajlik, az országban ma már minden harmadik ember legalább egy védőoltást megkapott – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy továbbra is oda kell figyelni az egyéni védekezésre, így a maszkviselésre, a távolságtartásra és a higiénés szabályok betartására a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Az országos tisztifőorvos is bizakodó. Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust, tehát látni az intézkedések és a lakosság együttműködésének eredményét.

Azokban az országokban, ahol előrehaladott az oltási program – az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban -, számottevően lassult a járvány. India és Brazília viszont rémisztő számokat produkál.

Magyarországon az aktuális adatok szerint a beoltottak száma ma reggelre meghaladta a 3 266 425 főt, közülük 1 391 381 fő már a második oltását is megkapta. Elhunyt 197 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 458 212 fő. A kórházakban 8650 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 052-en vannak lélegeztetőgépen. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a COVID-19 fertőzöttek száma 42 260 főre nőtt.

A járvány harmadik hulláma tehát tetőzik, de enyhe csökkenés tapasztalható.