2022. január 18-tól igényelhetik a technikumokban és szakképző iskolában tanulók az Apáczai Ösztöndíjat, melyre a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek jogosultak és havi 16-34 ezer forintos összeget jelent személyenként. a fix összeget minden esetben a tanulmányi eredményhez igazítják.

Alap ösztöndíj is jár

2020 ősze óta a szakképzésben tanuló diákok már havi rendszerességgel jogosultak 8-16 ezer forintos általános ösztöndíjra, ezen felül igényelhető az Apáczai Ösztöndíj, továbbá a rászoruló diákok plusz támogatásként mentori segítséget is kapnak.

„Az Apáczai Ösztöndíjprogram elindításával még egy erős érvet szolgáltatunk amellett, hogy minél több jó képességű, okos fiatal válassza a szakmaszerzést. A szakképzés küldetése kettős: egyrészt fogódzót kell kínálnia a lemorzsolódástól fenyegetetteknek, másrészt utat kell nyitnia a tovább tanulni szándékozók előtt. Az új ösztöndíj mindkét feladat teljesítéséhez hozzájárul, keresett szakmát, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segítheti a nehezebb élethelyzetből, szerényebb anyagi lehetőségekkel indulókat. A kimagasló tehetségeket felkarolásukkal és fokozott támogatásukkal az egyetemekig kísérheti el, diplomaszerzésre bátoríthatja a program.” – emelte ki Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

A részletes pályázati feltételek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vagy az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján találhatók.