Kezdőlap Uncategorized

Buheráék és más miskolciak

Nem ismered Conint, a Sajó-menti Vasembert? – ezzel a felütéssel jelentek meg az első sajtóhíradások egy éve a Conin projektről. Esztendőnyi idő telt el s időközben már sokan megismerkedhettek a képzeletbeli figurával, „aki” egy szlovák-magyar közös várostörténeti kutatás emblémája. Rozsnyón és Miskolcon foglalkoztak másfél éven keresztül muzeológusok, történészek, civil kutatók annak feltárásával, milyen párhuzamosságok és egyéb érdekességek tárhatók fel a határ két oldalán található nagyvárosok (elsősorban modernkori) múltjában, huszadik századi történelmében. Azaz az eltérő, de mégis nagyon hasonló ipartörténetében: ott bányászat, itt kohászat, gépgyártás és bánya üzemelt egy évszázadon át, ami még sokáig hatóan befolyásolja a városképet, a helyiek életét, emlékezetét, dacára, hogy maga a nehézipar jóformán el is tűnt az ezredfordulóra Rozsnyóról is, Miskolcról is.

Lezajlott két dokumentumfilm forgatása (a miskolcinak a témái: az avasi kilátó, a Vasgyár, a zenészélet, és a kama játék, azaz „Miskolc sportja”), továbbá készülőben szlovák részről egy könyv, magyar oldalon pedig kisebb kiadvány az összegyűjtött sztorikról, amelyek képi anyagát majd webmúzeumban is megtekinthetik az érdeklődők. A legfőbb két eredmény pedig az október 25-én nyílt kiállítás a Herman Ottó Múzeumban, amely a „Buheráék társbérletben” címmel csalogatja a nagyvárosi múlt különös emlékeire kíváncsiakat a tárlatra (december 21-ig), illetve a november 28-ra meghirdetett tudományos konferencia, amelyen ugyanezekről a témákról hangzanak majd el előadások. A tárlat a Papszeren lévő épületben megtekinthető, míg a konferenciának az Akadémia székháza ad helyet (Erzsébet tér 3.).

A lehető legrangosabb formában, tudományos konferenciával zárják szervezői a Conin projektet. A két városban, két régióban, a szlovák-magyar határ két oldalán másfél éven át zajlott helytörténeti-ipartörténeti-kultúrtörténeti kutatás eredményei is előkerülnek azon az előadássorozaton, amelyet november 28-án hallgathatnak meg az érdeklődők a MAB-székházban. A Lakás, Környezet, Munkahely – XX. századi iparvárosok arculata, társadalma és termelése címet viselő konferencián a Miskolcon és Rozsnyón tevékenykedett kutatók mellett olyan jónevű szakemberek szerepelnek még az előadók sorában, mint többek között R. Nagy József és Dobák Judit a Miskolci Egyetemről, Németh Györgyi (ICOMOS), aztán N. Kovács Tímea társadalomtörténész vagy Bereczki Zoltán és Szunyogh László építészek.

A Conin projekt (amelynek neve a pályázat angol nyelvű címének rövidítéséből adódik: CONIN) a miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesület és a rozsnyói OZ Medza, illetve az ottani Bányászati Múzeum közös akciója, 2017. szeptember 1. és 2018. december 31. között. Az Interreg Szlovák-Magyar Együttműködési Program keretében valódul meg.

buhera 1