Kezdőlap Uncategorized

Miskolcon a Julie kisasszony

Játszmák, szenvedély, düh, szerelem, izgatottság, gyermeki vágyakozás, remény és feladás – a Miskolci Balett Julie kisasszony című előadása alatt ez mind lejátszódik a színpadon.

Julie2

A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál záró napján, április 28-án láthatta először a közönség a Miskolci Balett bemutatóját, a Julie kisasszonyt, amelyet a Harangozó-díjas Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője rendezett Miskolcon. A grófkisasszony, a lakáj és a szakácsnő szerelmi háromszögét bemutató táncelőadás a svéd naturalizmus vezéralakja, a nőgyűlölőként is aposztrofált August Strindberg 1888-ban befejezett egyfelvonásos darabjából született. A mű olyan merésznek és nyersnek számított, hogy a cenzúra először betiltotta.

„Zuhanjon le hozzám, aztán majd felemelem” – mondja Jean, a lakáj, Julie kisasszonynak. Szent Iván éjjelén a gróf távollétében az elfojtott vágyak felszínre törnek: grófkisasszony és szolga, nő és férfi végzetes játszmába kezd. A zuhanás megtörténik, a felemelés elmarad…

Julie3

Velekei László úgy véli, a Julie kisasszonyban meglévő társadalmi és emberi problémák ma is jelen vannak, szerinte a nézők is találnak majd kapcsolatot magukban a történettel. A címszereplő egyik szereposztását táncoló Bányai Mirjam így vélekedik karakteréről: energiája, belső küzdelme, szeretetéhsége, szenvedélye a férfi iránt magával ragadja, majd elemészti. Jeannal egymásra találnak, hogy legyőzzék egymást.

Előadások:

2018. DECEMBER 08.

SZOMBAT | 19:30 | JÁTÉKSZÍN

2018. DECEMBER 28.

PÉNTEK | 19:30 | JÁTÉKSZÍN

2019. JANUÁR 05.

SZOMBAT | 19:30 | JÁTÉKSZÍN