Kezdőlap Uncategorized

DAVID-SZARVAS SZAPORULAT A MISKOLCI ÁLLATKERTBEN

Borjú született a ritka szarvasfaj, a David-szarvasok csapatában a Miskolci Állatkertben. A David-szarvas eredeti kínai élőhelyén száz évvel ezelőtt kihalt, így fennmaradását az állatkerteknek köszönheti. Magyarország állatkertjei közül pedig jelenleg kizárólag a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban lehet találkozni ezzel a különleges fajjal – köztük immár egy alig egyhónapos borjúval is.

letöltés (13)

Az elmúlt években a Miskolci Állatkert célja az volt, hogy egy szaporodó csapatot alakítson ki a világ egyik legritkább, természetvédelmi státuszát tekintve vadon kihalt szarvasfajából, a David-szarvasból. Ennek érdekében Veszprémből, Nyíregyházáról, valamint a cseh Ostrava és a lengyel Katowice városok állatkertjéből érkeztek állatok Miskolcra. Az idei évben végre sikeres szaporulatnak is örülhetnek az állatkert látogatói és dolgozói. A kis bikaborjú április közepén, mintegy 9 hónapos vemhességi idő után látta meg a napvilágot. Az első napokban, hetekben izgatottan figyelték az állatkert munkatársai a kis szarvas minden percét, bízva benne, hogy egészséges, és anyja is gondosan neveli majd. Egy hónap elteltével most már nyugodtan kijelenthető, hogy minden rendben van a borjúval.

letöltés (14)

A David-szarvas (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – nevét a fajt leíró francia misszionáriusról, Armand David atyáról kapta. Kínában természetes élőhelyéről, a mocsaras erdőkből feltehetően már a 19. században eltűnt, ám ekkor még a kínai császár vadaskertjében éltek David-szarvasok. 1900 körül azonban a terület háborús körülményei miatt a császári vadaskertből is eltűnt az utolsó David-szarvas is. Ekkorra azonban már Európa néhány állatkertjébe, vadasparkjába is eljutott a faj, amely így megmenekült a teljes kihalástól. Az 1980-as években megkezdődött a faj visszatelepítése természetes élőhelyére, Kína egyes nemzeti parkjaiba. Így ma már mintegy 2000 David-szarvas él újra vadon, míg a világ állatkertjeiben a nemzetközi nyilvántartások szerint több mint 800 példánya él. A magyar állatkertek közül azonban jelenleg csak Miskolcon lehet találkozni ezzel a fajjal.

Kínában különféle legendák fűződnek a David-szarvashoz. A kínai mitológia szerint négy különböző állatfaj jellemzőit viseli magán a faj: feje olyan, mint a lóé, agancsa mint a szarvasé, patája mint a marháé, farka mint a szamáré. Az állat ugyanakkor a jó szerencse jelképe is Kínában. Ez okozhatta a vesztét is, hiszen azt tartották, hogy aki eszik a húsából, az örökéletű lesz.