Hamarosan európai mobilozók százmilliói számára emelkedhet meg drasztikusan a mobilszámla, amely azzal jár, hogy jóval drágább lesz az okostelefonokon való mobilnetezés, ugyanis az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) változás mellett döntött – írja a liner.hu.

Változás lesz a közösségi média használatánál is

Az internetes hálózatsemlegesség jegyében betiltották, hogy egyes szolgáltatások mentesüljenek a mobilnetes adatforgalomba való beszámítás alól, amely azt jelenti, hogy a népszerű közösségi médiás appokat a későbbiekben nem használhatjuk anélkül, hogy csökkentenék az adatkeretet.

Ide tartozik a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, illetve az Instagram is, amelyek adatforgalma a szelektív zero-rating keretében nem fogyasztja a mobilnetes adatkeretet, ám a BEREC szerint ennek erősen piactorzító hatása van.

Különösen nagy az adatforgalom

A döntést azzal indokolták, hogy a közösségi hálózatok appjai a sok kép és videó miatt különösen nagy adatforgalmat generálnak, amellyel eltiporják a kivételezett szolgáltatások konkurenseit, hiszen ők nem mentesülnek a mobilnetes adatkeretbe való beszámítás alól.

A testület továbbra is engedélyezi a zero ratinget, azaz például a forgalmi limites mobilnettel rendelkezők részesülhetnek olyan promócióban, hogy nem kell fizetniük egy megadott időszakban a mobilnetes adatforgalomért.

Az ügy előzménye, hogy tavaly szeptemberben az Európai Unió Bírósága a hálózatsemlegességi szabályozás megsértése miatt illegálisnak nyilvánította a zero-rating praktikát, az új iránymutatás pedig csak a döntés végrehajtásával kapcsolatos formalitás.

 

Forrás: liner.hu