A levéltetveket leggyakrabban a lakásban lévő növényeken szúrjuk ki, de ha jobban megfigyeljük kinti növényeinket, rajtuk is észrevehetünk különböző színű apró rovarokat. Mi a teendő, ha levéltetvekkel találkozunk éppen érő zöldségeinken és gyümölcseinken?

Harc a levéltetvek ellen

Elsőként természetesen fel kell ismernünk a bajt. Ehhez fontos, hogy gyakran látogassuk kertünket, és szemügyre vegyük a növénycsoportokat. A különböző színű tetvek más és más finomságot keresnek: a zöld egyedek kedvence az őszibarack, a feketéké a cseresznye, míg a szürke az almafára ,,esküszik”. Színtől függetlenül nem vetik meg a rózsát, a saláta- és káposztaféléket, illetve a különböző virágokat. Árulkodó jel lehet, ha a növény szárán vagy törzsén fel-alá járkálnak a hangyák. Ezek az élőlények a levéltetvek potrohából kiváló nedvet fogyasztják. Sajnálatos módon beérik a nedvvel, úgyhogy a tetvek ettől még a száron maradnak, sőt, egy-egy hangyára felkapaszkodva akár a kert másik részére is eljuthatnak.

Mit tehetünk?

Ha megvan a baj forrása, különbözőképpen járhatunk el. Drasztikus, de hatásos megoldás, ha levágjuk azokat az ágakat és leveleket, amik tetvesek. Különböző házi szereket is készíthetünk, hogy megszabaduljunk a hívatlan látogatóktól. Leggyakrabban a szappanos-fokhagymás vizet ajánlják, ugyanis egyiket sem szeretik a bogarak. Ha gyorsabb módszert keresünk, érdemes rovarirtó szerrel próbálkozni, ám kizárólag a leírtak szerint alkalmazzuk, mert elégetheti a növény leveleit, és többet ártunk vele, mint használunk. Ha fáink védelmére kelünk, és permetlével megyünk neki az ellennek, viseljünk maszkot és védőruhát, mert az erős szerek nem csak a rovaroknak ártanak!

Barátibb módszer, ha cigarettacsikket vízbe áztatunk egy napra, másnap hígítjuk, és ezt öntjük a kisebb növények földjére – ám ez csak és kizárólag dísznövényeknél működőképes forma!

A természetesebb megoldások

Ültethetünk olyan zöldségeket és virágokat, amiknek erős szaga elriasztja a tetveket: a vöröshagyma, a fokhagyma, a menta és a levendula mind igazi tetűriasztók! Ha madarakat vonzzunk a kertünkbe, ők is sokat segíthetnek, ahogy a katicák is, akiknek a fő élelme a levéltetű.