A reggeli a nap legfontosabb étkezése – tartja a mondás, így nem mindegy, mit fogyasztunk el ilyenkor.

A készen kapható müzli nem kimondottan egészséges 

Olyan gabonapelyhek például, amelyeknek magas a szénhidrát- és cukortartalma, rostban viszont szegények, ne kerüljenek az asztalunkra. Szakértők szerint az általunk választott gabonapehelynek adagonként legalább 3 gramm rostot kell tartalmaznia – a finomságot egyéb rostforrásokkal is "felturbózhatjuk", így bogyós gyümölcsökkel, búzacsírával vagy lenmaggal. A készen kapható müzliszeleteket is érdemes hanyagolni, hiszen ezek a termékek jellemzően tele vannak cukorral, és vagy egyáltalán nincs bennükfehérje és rost, vagy csak nagyon kevés.

Az sem szerencsés, ha túl keveset eszünk reggelire – például egy pohár zsírszegény joghurtot. Nem a tejtermékekkel van a baj, hanem azzal, hogy egy pohár zsírszegény joghurt nem elég, mert nagyon hamar megéhezünk utána. A joghurton kívül fogyasszunk el egy kis tál zabpelyhet friss gyümölccsel, hogy teljesebb és energiadúsabb legyen az étkezés.

A gyümölcslé nem jó választás

Nem nevezhető egészséges reggelinek, ha nem eszünk semmit, csak elkortyolunk egy pohár gyümölcslevet vagy zöld smoothie-t. Előbbi csupa szénhidrát és cukor, amelyek bevitelét nem ellensúlyozzuk más tápanyagokkal, utóbbiban pedig hiába van benne például kelkáposzta, nem mindig tartalmaz elég fehérjét ahhoz, hogy ne éhezzünk meg rövid időn belül.

A Harvard kutatói szerint a feldolgozott hústermékek rendszeres fogyasztása idővel növelheti a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Batayneh ezért azt javasolja, ne szalonna és kolbász legyen a mindennapos reggelink, "tartogassuk inkább különleges alkalmakra ezeket az ételeket, például egy családi villásreggelire". Ha mégis bűnözni támad kedvünk, győződjünk meg róla, hogy a reggelink többi összetevője egészséges és tápláló, húzza alá a szakember.

A legnagyobb hiba

Helm ugyanakkor kiemelte: a reggeli kihagyásánál szinte bármi jobb – igen, még a szalonna vagy egy pohár gyümölcslé is. A szakember úgy véli, a legtöbben azért döntenek így, hogy fogyjanak. A reggeli kihagyásával azonban csak azt érik el, hogy farkaséhesen vetik rá magukat az ebédre, és többet esznek, mint egyébként, ami nincs jó hatással a súlyukra. Aki viszont azért mond nemet a reggelire, mert úgy érzi, nem éhes, azt Batayneh arra biztatja, vizsgálja felül az étkezési szokásait: ha túl sokat eszünk vacsorára, vagy közvetlenül lefekvés előtt nassolunk, nem csoda, hogy nem kívánjuk a reggelit.