Már több mint kétezer lakossági bejelentést tart nyilván a „Szúnyogmonitor”, amely az új, úgynevezett inváziós szúnyogfajok elterjedését vizsgálja. Ezek a klímaváltozás nyomán megjelenő és a trópusokról behurcolt fajok olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a nyugat-nílusi láz, vagy a kutyákra veszélyes szív- és bőrférgesség. Nincs ok a pánikra, de figyelni kell ezekre a rovarokra.

Elsősorban jellemző rájuk, hogy nagyon kontrasztos, fekete-fehér színezetűek, csíkosak, a lábaikon is fehér csíkok, sávok találhatóak, illetve a tor részen, a szúnyog háti részén található mintázat az, ami egyértelműen elárulja számunkra, hogy mely fajjal van dolgunk – mondta el Kurucz Kornélia biológus az ázsiai tigrisszúnyogról.

Az európai ember nincs felkészülve ezeknek a szúnyogoknak a csípésére, így a rovar nyálával bekerülő fehérjék akár eltérő immunválaszt is kiválthatnak, például sokkal hevesebb viszketést.

Tudni kell, hogy a szúnyogokat elsősorban a szén-dioxid vonzza – az ember kilélegzett levegője tele van szén-dioxiddal. A magyar szúnyogfajoknak nem nagyon kedvez a meleg, száraz idő, de pl. a koreai szúnyog kényelmesen elél ilyen száraz időszakban is.

Elég, ha a kertekben, udvarokon talál egy-egy tál vizet, akár a kutyatálban vagy a virágcserépben – ezekben szaporodik. Sokszor láthatunk a kutya vizében szúnyoglárvákat – előfordulhat, hogy ezek között van koreai szúnyog is. Amikor Olaszországban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, először nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki, egészen 2007-ig. Ebben az évben ugyanis egy turista Indiából behurcolt az országba egy egzotikus betegséget, a chikungunya-lázat. A beteget megcsípte az ázsiai tigrisszúnyog, és rövid időn belül tovább terjesztette a vírust, és országos járvány lett belőle. Az a veszélyes abban, ha különleges, nem az adott országban honos szúnyogok megjelennek egyes területeken, hogy fogalmunk sincs, milyen vírusokat képesek terjeszteni. Azt sem tudhatjuk, hogy az országban ismert betegségeket intenzívebben terjesztik-e, mint a hagyományos, jól ismert, itthoni szúnyogfajták.

Hogy kerültek Európába ezek a szúnyogok? Gyakorlatilag elszállítjuk a szúnyogokat egyik helyről a másikra – repülővel, kamionnal, a turizmus és a kereskedelem fellendülése miatt. A klímaváltozás miatt pedig ezek a szúnyogok életben tudtak maradni, sőt képesek szaporodni Európában is.

Nagyon ijesztő betegségeket tudnak terjeszteni, mint például a bőrférgesség és a szívférgesség, aminek rohamos terjedése tényleg megdöbbentő. Igaz, hogy ezek állatokban, főleg kutyákban megjelenő betegségek, de a bőrférgesség embert is fertőz – évente 5-10 esetről tudunk.

A TÜNETEK IJESZTŐEK: EGY BEGYULLADT CSOMÓ JELENIK MEG A BŐR ALATT – A FÉREG LÉNYEGÉBEN ELHAL A BŐR ALATT, ÉS BETOKOZÓDIK, BEGYULLAD.

Magyarország éghajlata ezek szerint nagyon sok idegen szúnyog fajnak kedvez, ezért továbbra is monitorozzák a fajokat és viselkedésüket.