250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját a Pest Megyei Kormányhivatal.

Nyár elején jelent meg Lawrence Schimel Micsoda család! című köteteamelyet az ország első szivárványcsaládos mesekönyveként definiált a kötetet kiadó alapítvány. A könyv két, a hétköznapokra fókuszáló mesét tartalmaz, az egyikben két anyuka, a másikban két apuka neveli a gyerekeket, de a fókusz egyáltalán nem rajtuk van, végig a háttérben maradnak. Mindenesetre a könyvet kiadó a Szivárványcsaládokért Alapítvány friss Facebook-bejegyzésében most azt írja, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a a mesekönyv egyik forgalmazóját. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott politikus törvénysértéssel vádolta a forgalmazót, mert szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv – ahogy ő fogalmazott – a “normálistól” eltérő családokat jelenít meg.

Az alapítvány az elhangzottakkal kapcsolatban kiemelte, hogy a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok. A KSH legutóbbi mikrocenzusának adatai alapján közel ezer szivárványcsalád nevel gyereket – de a számuk ennél minden bizonnyal magasabb. "Ezeknek a családoknak eddig nem volt saját mesekönyvük. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megjelentessünk egy mesekönyvet, ami róluk – és elsősorban nekik szól" – húzzák alá. Hozzátették, hogy a mesekönyv egyszerű, mindennapos történéseket mutat be, a szülők szexualitása nem is téma benne. "A borítón, a könyv bemutatásából ráadásul kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne – és ez belelapozva is egyértelmű". Kiemelték azt is, hogy nagyon sok családnak jelentett nagyon sokat, hogy van egy olyan mesekönyv, ami róluk szól. "Továbbra is hiszünk ugyanis abban, hogy minden család megérdemli, hogy lehessen meséje, és minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében magára – és a szüleire ismerhessen" – tették hozzá.

Azt hiszem, a kommentekből is kiderül, hogy ez a büntetési tétel nem akkora, hogy megforduljon a szerkesztők fejében, hogy nem érte meg!