Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyi pénzt szán idén nyaralásra a többség. Köztük vagy?

Az utazási kedv mellett a kiruccanásra szánt összeg is jelentősen megnőtt a járvány előtti időszakhoz képest.

Legalábbis ez derül ki az MKB Bank legfrissebb, MTI-nek küldött felméréséből. A megkérdezettek 78 százaléka tervez valamilyen nyaralást, míg 2019-ben csupán 64 százalék válaszolt igennel az ezzel kapcsolatos kérdésre. 

Mégis mikor és hova utazunk?

A legtöbben augusztusra tervezik a kimozdulást; a kutatásban résztvevők fele kizárólag belföldi úticélokban gondolkodik, 15 százalékuk ugyanakkor inkább külföldön tudja elképzelni a „láblógatást”. A többség ötnapos távollétet tervez, a válaszadók harmada 6-10 napos, negyedük pedig 10 napnál hosszabb üdüléssel számol. 

Mennyi is az annyi?

Kiugró emelkedést mutat az elköltött összeg is, hiszen a három évvel ezelőtti 169 ezer forintról 301 ezer forintra nőt az átlagos summa. A megkérdezettek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy spórolt pénzből finanszírozza a nyári kikapcsolódását, és egyre többen nyúlnak a SZÉP kártyához is; arányuk 22-ről 26 százalékra emelkedett. A válaszadók 71 százaléka költött már az előre tervezettnél nagyobb összeget a nyaralás során, amit a legtöbben saját tartalékokból fedeznek. 

A bankkártya mindenek felett

A külföldre utazók 95 százaléka bankkártyával szeretne fizetni, a megkérdezettek körében a hitelkártya a legnépszerűbb megoldás. A mobiltelefonos fizetés legfőképp a fiatalok körében a legnépszerűbb: harmaduk rendszeresen használja a mindennapokban ezt a lehetőséget, közülük pedig csak 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy nyaralás során más megoldást választ majd a költségek fedezésére.