Középiskolások sikere a rákdiagnosztikában. A ma elérhető eljárásoknál olcsóbb, gyorsabb és a   fájdalommentes rákdiagnosztikai eszközt fejlesztettek ki egy nemzetközi versenyre szegedi radnótis diákok.

Aranyérmet nyertek. Találmányukat hamarosan szabadalmaztatják is. 

Az iGEM nemzetközi szintetikus biológiai versenyen a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 22 fős csapata vett részt.  348 csapat vett részt a világ minden tájáról az eseményen, Európából csek hat csapat nevezett. 

Egy projektet kellett benyújtania minden csapatnak, olyan eszközt vagy szoftvert kifejlesztve, amely jobbá teszi a világot. 

A radnótisok egy, a rákdiagnosztikában úttörő eljárást fejlesztettek ki. 

„Daganat hatására megváltozik a testünkben a mikroRNS-ek koncentrációja. Találmányuk lényege, hogy az általuk kifejlesztett oldat világít, ha észleli a megváltozott koncentrációt, sőt hozzáillesztettek egy eszközt is, amely a változás mértékét is mérni tudja” 

– foglalja össze  a sajtó.  Több eljárás is van a rák kimutatására. A fiatalok találmánya viszont abban új és egyedi, hogy nem igényel invazív beavatkozást, ugyanis vizeletből végzik a vizsgálatot.  

Hihetetlen tudás a kamaszok fejében

A csapat tagjainak többsége 11. évfolyamos biológia tagozatos, de csatlakozott hozzájuk néhány 10., illetve egy-egy 11. és 12. évfolyamos matematika, fizika, illetve kémia szakos diák is. Készítettek egy internetes oldalt, amelyre több mint 90 oldalnyi angol szöveg került fel, forgattak videót, kí-sérleteket végeztek, szoftvert készítettek és legyártottak 3D nyomtatott alkatrészt is. S ha ez még nem lenne elég, a diákok e mellett az iskolában is teljesítették feladataikat. Konkrétan zsenik. Segítő felkészítők: Borbola Andrea és Bán Sándor mellett orvosok, molekuláris biológus és patológus is segítette az eredmények elérését.

fotó: pixabay