Mutatjuk a teakészítés fortélyát. Igazi C-vitamin-bomba a csipkebogyó, a köznyelvben hecsedli. A kis piros bogyójú savanykás gyümölcs a vadrózsa termése, így belefuthatunk szinte mindenhol. 

A csipkebogyót sem szabad bármikor, bármilyen állapotban leszedni. Sőt!

Be kell tartanod a szabályokat a tartósításában és felhasználásában is. Mindig közepesen érett csipkebogyót szedjél. A mélyvörös bogyóknak már nincs magas C-vitamin tartalma. Persze több, mint a semmi!

Érdemes az első fagyok környékén szedni, amikor „megcsípi a dér”. 

Hogy ne veszítsen a jótékony hatásából annyit, ne forró vízbe áztasd, hanem hidegben. Még a vitaminbomba hírében álló citromnál is tízszer több C-vitamint tartalmaz! 

Fontos, hogy szárítsd!

Mivel a bogyó hamar romlásnak indul, nem hagyhatod csak úgy hetekre magára a leszedett hecsedlit. Szó szerint tilos sokáig zacskóban tartani, mert pár óra alatt befülled, és megpenészedik. Minél hamarabb kezdd el a felvágásukat és szárításukat. A bennük lévő apró magvakat és szőröcskéket el kell távolítanod.  A feldolgozás és a tárolás során kerülni kell a fémtárgyak használatát, mert a gyümölcs felveheti az ízét. Körülbelül 4 kg friss gyümölcsből 1 kg száraz csipkehúst lehet előállítani.
Ha megszúr, felébredsz álmodból. Szúrós szára lévén, inkább kesztyűs kézzel bánj vele. 

Csipkebogyótea készítése:

  • Egy üveg vagy zománcozott bögrébe helyezzünk egy evőkanálnyi száraz, vagy friss, morzsolt csipkebogyó húst. 
  • 2,5 dl meleg, de nem forrásban lévő vízzel öntsük fel a bögrénket.
  • Fedő alatt hagyjuk állni 10-15 percig.
  • Szűrjük le, és langyosan fogyasszuk.

A csipkebogyó tea, citrusra emlékezető kellemes aromája miatt, nem igényel további ízesítést. Fogyasztása megelőzi, csillapítja a megfázás és az influenza tüneteit. Ha megelőzésre használjunk elegendő heti 3-4 alkalommal fogyasztani. Erősíti az immunrendszert, frissít, és élénkít, fájdalomcsillapító hatása főként torokgyulladáskor lehet segítségünkre. A csipkebogyó tea javítja a vérkeringést, megtisztítja a beleket és óvja az egészségüket. Enyhe víz- és hashajtó hatása hozzájárul a szervezet méregtelenítési folyamataihoz anélkül, hogy megterhelné a veseműködést. Naponta egy-két csészével nyugodtan megihatunk belőle.