Kezdőlap Uncategorized

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma

A szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani – mondta Müller Cecília a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. “Nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van” – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek. A vírus mutánsai nagyobb erővel támadnak mint a korábbi változat, teljesen megváltoztatták a járvány görbét.

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre: 10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 195 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 359 061 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 156 096 főre változott. Megyénkben az igazolt COVID-19 fertőzöttek száma 29954 főre nőtt.

Tegnap 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Ma pedig 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezett, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni.