Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Gigaprojekt előkészítésében vesz részt a Miskolci Egyetem

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, ismertebb nevén a CERN, hivatalosan is befogadta a Miskolci Egyetemet a Jövő Cirkuláris Ütköztetője (FCC: Future Circular Collider) megépítését előkészítő nemzetközi konzorcium tagjai közé.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudomány Kara a Wigner Fizikai Kutatóközpont Nagyenergiás Fizikai Osztályával működik együtt speciális szupravezető anyagok előállítása, bevizsgálása és az FCC-ben való
alkalmazása területén. A közös fejlesztések eddigi sikere megalapozta a Miskolci Egyetem csatlakozását és ezzel új lehetőségek nyíltak meg a miskolci mérnökök és anyagtudósok előtt.
Az FCC tanulmány egy új és minden eddiginél nagyobb méretű és energiájú gyorsító építésének részleteit kívánja rögzíteni. A fejlesztések központjában az a 100 km-es alagútgyűrű áll, amibe első lépésként egy lepton-ütköztető épülhet, ami extrém nagy pontosságú méréseivel segíti majd az elemi kölcsönhatások Standard Modelljének jobb megértését, egyúttal keresve a Standard Modellt meghaladó új fizika első jelzéseit. A távlati cél egy proton-ütköztető megépítése, amely a jelenlegi gyorsítóenergiánál hétszer nagyobb, 100 TeV-es energián lesz képes ütköztetni a részecskéket a 100 km-es gyűrűben.
Ennek az infrastruktúrának a felépítéséhez, ahogy a CERN többi projektjéhez is, nemzetközi szintű összefogásra, évekig tartó kutatási és fejlesztési tevékenységre van szükség. Magyarország 1992-ben csatlakozott a CERN-hez, s az elmúlt 30 évben számos fejlesztési projektben vettek részt a magyar kutatók. Az FCC előkészítésén dolgozó nemzetközi együttműködésben a most csatlakozó Miskolci Egyetemen kívül a Wigner Fizikai Kutatóközpont is részt vesz, a két intézet tevékenysége pedig szorosan összekapcsolódik a szupravezető anyagok előállítása és felhasználása területén.
A Wigner Fizikai Kutatóközpontban a Barna Dániel vezette kutatócsoport 2016-tól a Wigner-CERN SuShi septum projekttel vesz részt az FCC programjában. Ennek célja egy új koncepción alapuló szupravezető mágnes prototípusának kifejlesztése és megépítése, ami a nyalábnak a gyűrűből való kicsatolásáért felelős.
A Miskolci Egyetem a NbTi/Nb/Cu szupravezető sokrétegű anyag gyártási folyamatának (újra)kidolgozásával vesz részt a közös projektben, ezáltal teszi teljesebbé a fenti fejlesztéseket. Az egyetem részéről Prof. Dr. Palotás Árpád koordinálja a K+F tevékenységet.
A Miskolci Egyetem 2019-ben kötött Együttműködési Megállapodást a CERN-el, csatlakozva ezzel a CERN-ben tevékenykedő többi magyar intézethez. Az FCC együttműködéshez való csatlakozás egy nemzetközileg is élenjáró anyagtudományi fejlesztési projekttel tölti meg ezt a keretszerződést.