Mutatjuk a lekvár receptjét! A homoktövis kevés gondozást igénylő növény. Vagyis érdemes elgondolkodnod azon, tegyél e a kert egyik sarkába.

Hihetetlen mennyire egészséges

A homoktövis számos betegségre jelent gyógyírt, nem csoda, hogy a gyógynövények királynőjeként tartják számon. A bogyós termései gazdagok omega 3 zsírsavakban, aminosavakban, és antioxidánsokban, a csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. A bogyók pedig kellemes, kifejezetten savanykás ízűek. Ha ügyes vagy, lekvárt vagy gyümölcslevet is készíthetsz belőle. 

Van aki divatból, van aki tudatosan termeszti

A homoktövis termesztése  reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt. A hazánkban is termesztett, szabadon is előforduló növény gyógyhatása és „igénytelensége” miatt mára szinte az egész világon elterjedt. Vadon is terem, ám nem lehet csak úgy leszüretelni az erdőkben. Léteznek olyan írott és íratlan szabályok, amiket minden erdőjáró-gyűjtögető embernek ismernie kell. Közülük is a legfontosabb, hogy csak a biztosan felismert, ehető- vagy gyógynövényt szabad összeszedni! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint, az őstermelői nyilvántartás alapján hazánkban csaknem 3000 őstermelő foglalkozik ezzel a tevékenységgel.  

A homoktövis telepítése

Burgonya és kajszi után ne telepítsük! Őszi vagy tavaszi telepítése előtt zöldtrágyázzunk, szerves trágyázzunk, esetleg foszfor tartalmú műtrágyázást is végezhetünk.  A nőivarú egyedek mellé porzósat is kell telepíteni! Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság.

Irány a konyha!

A lekvárhoz egy recept, amit persze ízlésed szerint alakíthatsz.

  • 3 kg homoktövis
  • 1,2 kg cukor
  • A sziruphoz:
  • 1,5 kg homoktövis
  • 75 dkg cukor

 
A megmosott, megtisztított gyümölcsöt 2 dl vízzel főni tesszük, krumplitörővel megnyomkodjuk, hogy minél hamarább levet eresszen. Csendes lángon főzzük míg a szemek kipattannak, közben kavarjuk. Átpasszírozzuk és újra főni tesszük, ha felforrt hozzáadjuk a cukrot. Amikor újra forrni kezd még 15 percig főzzük, közben kavarjuk, majd üvegekbe rakjuk és száraz dunsztba tesszük.

Egészségedre! Szó szerint  smiley