Rekeszizmokat készíteni! Babanevek következnek!

Mintha évről-évre azon menne a verseny, hogy ki tud meghökkentőbb nevet választani a gyermekének! Az személyes kérdés, hogy ezek a jókedvű szülők arra nem gondolnak, hogy ez a gyerek egyszer megnő, és például munkába áll, vagy már sokkal korábban az oviban a többi gyerek céltáblája lesz? Szerencsére azért az állam is szabályozza ezeket, még ha a mozgástér így is elég széles, akkor is!

Az utóbbi években megnőtt ugyanis a külföldi nevek – különösen az angol és a spanyol keresztnevek – népszerűsége, melyeket sok esetben tévésorozatok, filmek, híres színészek, énekesek nevei inspirálnak. A leendő szülőknek azonban érdemes észben tartaniuk, hogy ezek a nevek szigorúan csak a magyar helyesírás szerinti változatban jegyezhetők be.

Azonban továbbra is elterjedtek az olyan hétköznapibb nevek, mint a lányoknál az Anna, Luca, Emma, fiúknál pedig a Bence, Balázs, Bálint, Dániel, Zoltán, és új visszatérő a Gergő is, akárcsak nagy meglepetésre a régi magyar keresztnevek.

Aki még nem bejegyzett nevet szeretne adni a gyereknek, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell ezt kérvényeznie hivatalos eljárásban, a Kormány.hu-ról letölthető formanyomtatványon. Ezt a kérvényt az államtitkárság továbbítja a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, majd a kérvényezett névről az utónévbizottság készít szakvéleményt.

Ehhez számos alapelvet tekintenek át: az egyik legfontosabb kitétel ezek közül, hogy anyakönyveztetni legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehetséges. Elfogadható becéző név is, viszont többszörös becézés, mint például a Terike, nem lehetséges. A fantázianevek közül azokat lehet bejegyeztetni, melyek hangzásukban és jelentésükben nem hatnak károsan a gyermek személyiségfejlődésére – Pötyi vagy a Kopasz nevek például éppen ezért kerültek elutasításra. Ha létezik magyar változata az idegen eredetű utónévnek, mint a Jacqueline esetében például a Zsáklin, akkor azt javasolják.

A lánynevek jegyzéke a következőkkel bővült: Amana, Anisza, Annasára, Annaszofi, Arlena, Aurora, Avani, Boni, Böbe, Brianna, Daliborka, Deodáta, Didra, Donja, Dvora, Dzsenisz, Egres, Elanor, Elida, Emerina, Estike, Evolett, Gália, Hébé, Hürrem, Ilna, Ira, Jara, Jonna, Katalea, Keikó, Kriszti, Krisztin, Krizia, Lagerta, Lemna, Lenor, Lilibet, Lítia, Ljuba, Lóisz, Lorabella, Lupitá, Meike, Nadina, Nala, Nandini, Nazli, Néle, Névia, Norena, Núria, Padma, Pippa, Polla, Ragna, Reni, Róz, Sina, Szerah, Szimin, Sznezsana, Szofiána, Szohéila, Verka, Zamina.

A fiúnevek jegyzéke a következőkkel bővült: Ágas, Alieu, Alperen, Amar, Árav, Arif, Baldur, Berger, Bjárke, Csemen, Dárkó, Dijár, Dotán, Efe, Éhúd, Ékám, Eliáb, Emett, Fineás, Gerd, Gernot, Góvardhan, Hebron, Idrisz, Iláj, Ildár, Kien, Kieran, Lior, Manaén, Mikáél, Mordeháj, Nága, Narutó, Naszír, Nátániel, Norm, Obed, Omer, Óren, Őze, Parker, Rajnáld, Raúl, Rollan, Romed, Sztefán, Terenc, Timó, Topoly, Trevor, Zafer, Zenobiusz, Zenon, Zlatkó, Zohár.