Míg 2021 a felújításokról szólt, és (még mindig) arról, miként alakítsuk át otthonunkat a home office-nak megfelelően, a jövő év lakberendezési trendjei közt hangsúlyosabban helyet kap az esztétika. A szükséges praktikum mellé felzárkózik a kellemes látvány, az, hogy a nappaliban ne csak elférjünk, de barátságos, pihenésre, feltöltődésre, mi több, barátok fogadására alkalmas helyiség legyen. A konyhában ne csupán megcsináljuk a vacsorát, de élvezzük is a főzésre szánt időt, a fürdőnket pedig, bármilyen picike is, ne a fregoli egyeduralma határozza meg. Hogyan alakítsuk ki mindezt? 

1. Találd meg a saját trendedet

Amint arra az Architectural Digest online építészeti szaklap is rávilágít, „ahogyan a fast fasion is változott az elmúlt években, úgy a lakberendezés területén is egyre kevésbé az számít, mi a trendi, sokkal inkább az, mi válhat legjobban önkifejezésünk eszközévé.” A minimalista és maximalista, mint két véglet közt megannyi stílus húzódik, amely mentén berendezhetjük, átalakíthatjuk otthonunkat, amik közül ne aszerint válasszunk, mi most a menő. Egyrészt drága mulatság évente átrendezni a lakást, másrészt az egy olyan privát terület, mely akkor lesz csak otthonos, ha mi annak érezzük, és olyan bútorokat, kiegészítőket válogatunk össze, melyek összhangban vannak az ott élők ízlésvilágával. Éppen ezért trendtippjeinket is vedd csupán ajánlásnak, nézd át, mi mindenből válogathatsz, és azt engedd be a házadba, lakásodba, amelyik igazán megtetszik.

2. Természet színei

A szürke évtizedes uralma után a natúr árnyalatok kerülnek előtérbe, ami rengeteg lehetőséget hoz magával. Egyrészt bátran népesítsük be otthonunkat szobanövényekkel, hogy azok friss zöldje élettel telivé varázsolja a helyiségeket. Mellettük a növénymintás tapéták, textilek is keresettek lesznek, pláne ha kellő természetes fénnyel társul intenzív látványuk. A falszínek, csempék esetén is népszerű lesz a természetességet hangsúlyozó zöld szín, a natúr pedig nem unalmas bézst jelent, ám nincs szükség arra sem, hogy mindent színre fessünk. Hagyjuk érvényesülni a fenyő, a tölgy, vagy akár a bambusz, a nád természetes árnyalatait mindenütt. 

3. Bútorok a tartósság jegyében

Szekrényeket már a sarki közértben is árulnak, ezek mellett azonban sokkal inkább csak az áruk szól, és nem a minőségük. Az Insider trendösszesítőjében kiemelte, a hosszú távon gondolkodás, a fenntarthatóság, a tudatosság jegyében az érdeklődés egyre inkább a jól kihasználható, minőségi, évek múltán is mutatós és strapabíró bútorok felé tolódik el. Igaz, ezek jellemzően a drágább megoldást jelentik, hisz a minőséget meg kell fizetni, ám nem mindegy, hány évre vásároljuk a szekrényt, amitől azt várjuk, otthonunk éke legyen.

4. Marad a retró, a mid-century

Időtálló és karakteres darabokat persze nem csak újonnan lehet vásárolni. Bár úgy tűnt, az ötvenes és hatvanas évek bútorai iránti lelkesedés alábbhagy, a Yelp felmérése épp az ellenkezőjére jutott, 2021-ben tovább nőtt irántuk a keresések száma, nem is kicsit, vagy 50 százalékkal. Igaz, egy-egy eredeti darab kétségtelenül felújításra szorulhat, érdemes adni egy esélyt a nagyitól örökölt dohányzóasztalnak vagy fotelnek.

5. Fekete kiegészítők

Nem új trend, de 2022-ben is jelen lesz a fekete szín, mint lakásunk itt-ott felbukkanó látványeleme. Lehetnek a fürdőszobai csaptelepek, a tükör kerete, az emeletre vezető lépcső korlátja, sőt, ha karakteresebbre vágyunk, a fekete-fehér járólapokat is érdemes szemügyre venni. Szépségük leginkább akkor érvényesül, ha a berendezés többi eleme letisztult, világos, természetes színekből építkező, melyekkel kontrasztot képezhetnek az itt-ott felbukkanó sötét részletek.

6. Japandi, az új skandi

Letisztult, természetközeli, praktikus, de mutatós – ezentúl nemcsak a skandináv lakberendezési trendre mondhatjuk el mindezt, hanem a japandira is, mely nem más, mint a minimalista japán stílus szerelme a skandináv funkcionalitással, ami így együtt egy nyugodt, tiszta és otthonos érzést kelt. A a japán wabi-sabi és a dán hygge ötvözete a trend, amiben érvényre jut a múlt tisztelete, a régi megbecsülése. Nem véletlen, hogy másfelől a mid-century bútorok is divatban maradnak. Talán picit kopottabban tűnhetnek, mint egy vadiúj, ám tartósságuk és funkcionalitásuk sértetlen, miközben múltjuk történetekkel, emlékekkel lehet teli, amik mind hozzáadnak otthonunk gazdagságához is.