Indul a következő évad

Március 9-én jubileumi, tizedik évada indul el a Tourinform Miskolc által szervezett garantált tematikus városnéző sétáknak.

A Tourinform Miskolc idén jubileumot ünnepel, hiszen tizedik éve szervez rendszeresen garantált városnéző sétákat márciustól novemberig, minden hónap 2. szombatján. Ebből az alkalomból a Tourinform irodában tartott sajtótájékoztatón Szopkó Tibor, turizmusért felelős alpolgármester a városnézések közösségépítő szerepéről beszélt, Tóth-Bodnár Krisztina, a MIDMAR Kft ügyvezetője az elmúlt tíz év sétáira tekintett vissza, míg Kupcsik Sarolta, irodavezető a séták ötletgazdája és leggyakoribb idegenvezetője, az idei sétaévadot ismertette.

A 2015-ben indult sorozat kezdete óta összesen 136 alkalommal tartottak tematikus városnézést az iroda idegenvezetői, amin 3701 fő vett részt. Legtöbben a 2023-as, Orgonák Éjszakájához kapcsolódó sétán vettek részt, 120 fő volt kíváncsi az élő orgonamuzsikával is színesített városnézésre.

Nemcsak a történelmi belvárosba szerveznek sétákat, hanem a turisztikailag is jól ismert városrészekbe (Lillafüred, Miskolctapolca, Diósgyőr), illetve azokba a kerületekbe is, melyek inkább lakóövezetek, de számtalan egyházi, ipartörténeti vagy természeti szépséget rejtenek (pl. Görömböly, Vasgyár, Egyetemváros, Pereces).

A séták során többször olyan helyszínekre is eljutottak a résztvevők, amelyek különben egyáltalán nem vagy csak külön engedéllyel látogathatók. Ilyen különleges helyszín volt például a Tűzoltóság vagy a Megyei Rendőr Főkapitányság épülete, a lillafüredi Anna-forrási vízműtelep, a Factory Aréna vagy a görömbölyi pincekápolna.

A séták tematikája igyekszik mindig egy-egy nevezetes naphoz, jubileumhoz kapcsolódni vagy egy új attrakcióra irányítani a figyelmet. Az idei sétaévadban 11 időpont szerepel. Első alkalommal március 9-én „Keresd a nőt!” címmel a nőnaphoz kapcsolódva a belváros utcáin, terein hangzanak el érdekességek Miskolc híres női alakjairól.