Sapka nélkül kihűl a szervezet! Tudtad?

Többféle módon hűlhet ki testünk: ha izzadunk, ha hideg felülettel érintkezünk, ha hőt sugárzunk, illetve ha a testünket szél érinti. A kihűlő szervezetre figyelmeztető jeleket ad testünk: hidegrázás, a beszédzavar, a vacogás, a zavartság és a rendkívüli álmosság, legvégsőbb esetben hypotermia alakul ki, mely ájuláshoz vezethet.

Hogyan veszíthetsz hőt télen?

Gondoljunk csak a hógolyózásra, vagy hóangyal készítésre. Ha a hóban fekszel, vagy olyan tevékenységet folytatsz, ahol a fejed hideg helyen van, nedves felülettel érintkezik, akkor sokkal könnyebben kihűlhetsz. Ha feltámad a szé, akkor gyorsabban veszíthetünk testhőnkből, mert a szél a hideg hőmérsékletével lehűt minket. Ezért van, hogy jobban fázunk egy szeles napon, mint egy szélcsendes napon és ezért ajánlatos sapkát viselned.

Sapka nélkül könnyebben alakul ki hypotermia

A hypotermia a hideg miatt bekövetkező legdurvább állapotok egyike. A vékony bőrfelületek védelem nélkül könnyebben kihűlnek, az arc, fül, fejbőr védelmével elkerülhetjük a tartós átfázást. Hajszálainkat is védeni kell a hideg ellen, hiszen hatására könnyen meggyengülhetnek.

A fagyás, mint végső állapot

A hypotermia megelőzésének legjobb módja a megfelelő védőruházat, melyek szigetelik a testet, távol tartják a szelet és a vizet. Amennyiben testünk bármely részében fájdalmat, szúró érzetet tapasztalunk, az már a fagyás kezdeti jele. Minél előbb térjünk meleg helyre, vagy azonnal vegyünk fel védő ruházatot.

Képek: divany.hu, pexels.com