Nyáron bőrünk védelménél a fényvédelem a legfontosabb, amire feltétlen ügyelnünk kell. Nem csak az arcot, de a testet is lényeges, hogy megóvjuk a káros sugaraktól. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a táskában lapuló naptejek mellett már az utazáson is legyen rajtunk sapka vagy kalap, és a napszemüveget se felejtsük otthon.

A napfénynek az UV A és UV B tartalma károsítja a bőrt, de leginkább az UV A hatol mélyebbre, így ez felelős például az öregedésért. Az UV B felületesebb és leginkább a bőr pigmentáltságát okozza, de a bőrdaganatok kialakulásáért is felelős. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy mindig használjunk megfelelő krémeket, hogy elkerüljük a bajt. Így utazáskor érdemes a bőröndbe is tenni belőle.

Strandolás után és alatt a hidratációról se feledkezzünk meg. A szervezetet ugyanis nem csak belül, de kívül is szükséges hidratálni. A napozás utáni szerek nagyon sokat segíthetnek, hogy egészségesen tartsuk a bőrünket. Ha nem figyelünk oda kellőképpen, akkor hamar leéghetünk. De természetesen a folyadékpótlás is elmaradhatatlan! 

A férfiak is időnként megfeledkeznek a védekezésről, pedig nekik is nélkülözhetetlen a megfelelő szerek vagy eszközök használata egy nyaralás során. Nekik ajánlott szintén sapka, vagy a kopaszoknál elengedhetetlen a napvédő krém használata.  
Azt se feledjük, hogy árnyékban az UV sugarak 50-80 százaléka érheti a bőrt, ezért a szakember azt tanácsolja, hogy olyankor is okvetlenül alkalmazzuk a napfény védelmére szolgáló készítményeket.