Az év első hónapjai alkalmasak arra, hogy mindent előkészíts a majdani munkákhoz.  A szerszámok többsége biztosan csinosításra vágyik. A kicsorbult ásót, kapát, lapátot mi magunk is kikalapálhatjuk, megreszelhetjük. Viszont inkább bízd szakemberre a tompa csákányt, fejszét, baltát. 

Téli növényvédelem

Ha még megvan, ne dobd ki a vágott fenyőt. Vágd le az ágait, és használd azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben.

Törzstisztítás

Érdemes az idősebb fák törzsének tisztogatását elkezdeni az enyhébb napokon. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat. Így el tudod távolítani az alatta megbúvó, áttelelő kártevőket, kórokozókat. A munka megkezdése előtt terítsünk fóliát a fa köré és a kaparékot égessük el.

Permetezés  

A tél eleji fagymentes napok a megfelelő idő arra, hogy lepermetezzük a növényeket, így megelőzhetjük telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. A kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer a leggyakrabban használt téli kezelés. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj. 

A szőlő metszése télen és tavasszal

A szőlő metszése egy olyan kertészeti feladat, amelyet az őszi lombhullástól tavaszig végezhetünk, de az a legideálisabb, ha télen, decembertől csináljuk. Ha a szőlő fagytól veszélyeztetett fajta, akkor a szőlő metszése fagymentes időben, koratavasszal, rügyfakadást megelőzően történjen, mielőtt beindul a vegetatív állapot. Nagyüzemi szőlőtermesztés esetében, vagy egy borászatnál elfogadott eljárás az is, ha a szőlő metszése folyamatos munkaként történik, a tél folyamán, a szőlő nyugalmi időszakában. Az elfagyott részek eltávolítására is fontos odafigyelnünk!

Vásárolj egy határidőnaplót!

Ha minden évben megfogadtad, hogy megtervezed a kerti teendőidet előre, akkor ne késlekedj. Vegyél egy kis határidőnaplót és a januári nyugodtabb időszakban erre éppen alkalmas órákat találhatsz!