A fenntartható háztartás azt jelenti, hogy igyekszünk úgy kielégítenünk a szükségleteinket, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére. Hétköznapjainkban nagyon nehéz mindent betartani, de több apró lépéssel, szokásokkal egyre több mindent tudunk tenni.

Öko lakberendezés

A lakberendezés során a konyhabútor és a konyhai felszerelés beszerzésénél kezdődik az odafigyelés. A konyha elsősorban funkcionális helyiség, amely kialakításánál is szem előtt tarthatunk fenntarthatósági szempontokat. Ilyen például, hogy a méreteit tekintve vegyük figyelembe a családtagok számát, a konyhában töltött idő hosszát. Nem kell túlméretezni, elég a legszükségesebb edényt, tárolóeszközt, étkészletet, konyhagépet beszereznünk – csak a helyet foglalja, ha vannak olyan gépeink, amiket alig használunk, ráadásul akkor fölöslegesen gyártották le őket és használták az elkészítéséhez az erőforrásainkat. 

Tartós tárgyak

Ha valahol nincs szükségünk egyszerhasználatos termékekre, akkor az a háztartásunk! Ilyen a szívószál, műanyag tányér, pohár, smely helyett a fémszívószálak és a hagyományos kerámiaétkészlet vagy gyerekek esetében a tartós műanyag, esetleg préselt, újrahasznosított étkészlet lehet a megoldás. A lényeg, hogy mindig olyan tárgyakat hozzunk be az otthonunkba, amelyek hosszú távú alternatívát jelentenek, esetleg cserélhető a fejük, újratölthetőek vagy használat után könnyen lebomlanak, újrahasznosíthatóak. 

Bevásárlás

Mindennapi vásárlásainknál vegyünk minél kevesebb „szemetet”, azaz válasszuk a kimérhető változatokat, és mindenképpen vigyünk magunkkal vászonzacskókat és bevásárlótáskát a beszerzőútjainkra. Írjunk bevásárló listát is, hogy ne a helyszínen kelljen döntenünk, így elkerülhetjük a felesleges vásárlást, pazarlást is.

Takarítás

Sok esetben a papírtörlőt, mikroszálas műanyagkendőket vagy fertőtlenítő kendőket hatékonyan kiváltja a textil konyharuha. A mosogatószivacs is lehet természetes, érdemes megpróbálni a luffatökkel vagy tengeri szivaccsal való mosogatást. 

Csínján a vízzel

A vízfogyasztás mérséklése a mosogatógép, mosógép észszerű használatával, illetve víztakarékos csapteleppel oldható meg a konyhában és fürdőszobában egyaránt, ezekkel rengeteg tiszta vizet spórolhatunk meg. De érdemes akár a szürkevizet is újrahasznosítani vagy esővizet gyűjteni, amely a virágöntözéshez a legjobb alternatíva!