A nyár kovászos uborka nélkül pontosan olyan szomorú, mint fagyi nélkül. Sok erkélyen, teraszon állnak most kint a napon az ötliteres uborkás üvegek, és kovászolódnak az uborkák, de eszünkbe jutna-e egy savanyúságból levest készíteni?
A szokatlan ötletből egy isteni nyári leves született. Nagy előnye, hogy főzést nem igényel, az elkészítése nagyon egyszerű, a siker garantált.
Szükségünk lesz egy turmixgépre vagy botmixerre, hiszen krémesíteni fogjuk a levest, és csupán egy-két dologra kell odafigyelnünk.
A húsleves- vagy zöldségalaplé hozzáadásával ízesebb lesz, de enélkül is finom lesz a leves. Görög joghurttal lesz igazán krémes.
A kovászos uborka krémleves több tucatféle levesbetéttel finom, de a zsenge kaprot is kár kihagyni!
Ha szeretnénk egy kis extrát a levesünkbe, remekül illik hozzá egy kis erőteljes ízű, sós levesbetét, például kolbászmorzsa vagy a kolbászchips, a sült bacon vagy egy kis kecskesajtszórás. Az előbbiekhez persze már be kell kapcsolnunk pár percre a tűzhelyet is.

Hozzávalók:

•    5 dl kovászosuborka-lé
•    5 db nagyobb (vagy 7-8 közepes) kovászos uborka
•    4 dl görög joghurt (natúr joghurt is jó)
•    3 dl húsleves- vagy zöldségalaplé (ha nincs, akkor is működik a recept, de pótoljuk a folyadékot)
•    Egy kisebb gerezd fokhagyma
•    Zsenge kapor és só ízlés szerint
Díszítésnek pöttyözhetünk rá tökmagolajat vagy olívaolajat

Elkészítés:
Reszeljük le a fokhagymát és daraboljuk fel a kovászos uborkát (nem kell aprítani, úgyis a turmixba megy.)
Félretehetünk egy uborkát, amit apró kockákra vágva rászórhatunk a levesre is.
Tegyük a kovászos uborkát, fokhagymát, a kovászosuborka-levet, a görög vagy natúr joghurtot és a felolvasztott alaplevet a turmixba.
Elegyítsük krémesre a hozzávalókat, egyelőre só nélkül. A kovászosuborka-lé és az alaplé sósságához mérten pótoljuk ki a sót.
A kaprot bele is turmixolhatjuk, vagy csak díszítésként használhatjuk.