Kezdőlap Uncategorized

Lakásvásárlás és hitelügyintézés a koronavírus ideje alatt: fontos tudnivalók

Lassan begyűrűzni látszik a koronavírus életünk minden területére, így az ingatlan és hitel ügyeinkre is hatással lesz-van. Megkérdeztük szakértőnket Nagy Pétert, hogy néhány jótanáccsal, észrevétellel segítsen számunkra eligazodni és megérteni a kialakult helyzetet.

Egy lakásvásárlási folyamat jellemzően több hétig tart. Különösen akkor, ha hiteligénylés is kapcsolódik hozzá, ahogy jelenleg ez az ügyletek több mint felében történik.  Riogatás nélkül, tényszerűen megállapítható, hogy a koronavírus lassulást okozhat a lakáshitelezésben, ebből pedig rengeteg kérdés származik.

Milyen problémát jelenthet az elhúzódó hitelügyintézés?

Egy használt lakás vásárlásához kapcsolódó lakáshitel igénylése ma átlagosan 4-7 hetet vesz igénybe. A standard adásvételi szerződések így 60 napos, az óvatosabbak 90 napos fizetési határidőt tartalmaznak. A szerződés alapvető része, hogy amennyiben a vevő a határidőn belül nem tud fizetni, akkor elbukja a – jellemzően – 10%-os foglalóját. Ez jelenleg átlagosan 1,5-5 millió Ft közötti összeg. Ekkora veszteség rendkívül fájdalmas az ingatlanvásárlók számára.

Bár minden bank dolgozik azon, hogy az ügyfélkiszolgálás gördülékeny legyen, ennek ellenére a lakáshitelezési folyamatok lassulásának reális esélye lehet, elég csak a nemzetközi porondon zajló eseményekre tekintünk.

 

Hogyan NE bukjuk el a foglalónkat?

A legtisztább megoldás, ha az adásvételi szerződés részévé tesszük, hogy a hitelezési folyamat elhúzódása megnöveli a fizetési határidőt. Problémát jelenthet, hogy az eladó elfogadja-e a megnövekedett bizonytalanságot a fizetési határidőt illetően. Különösen igaz ez arra a helyzetre, ahol az eladó önmaga is fizetési kötelezettséggel bír egy már megvásárolt ingatlan vonatkozásában.

Más alternatívát jelenthet egy lényegesen hosszabb, 120 napos fizetési határidő alkalmazása. A hátránya ennek a megoldásnak, hogy egy karantén esetén felmérhetetlen a hitelezési folyamatok kitolódásának mértéke.

 

Ha a szerződés nem tartalmaz speciális kikötéseket

Ez könnyen elképzelhető, hiszen a korábban megkötött szerződések aláírásakor nem készült még senki erre a váratlan helyzetre. Több jogászt is megkérdeztünk a témát illetően és az álláspontok eltérnek.

Egyes jogi vélemények szerint, ha bizonyítható, hogy a vevő mindent megtett a finanszírozás lebonyolítására és rajta kívülálló okok miatt húzódik a folyamat, akkor az egyértelműen a „vis major” kategóriába esik és nem fogja elbukni a foglalót. Nehéz helyzetet okozhat azonban, ha az eladó ügyvédje másként ítéli meg a helyzetet és pereskedésbe torkollik a történet.

Más jogi vélemények szerint egyértelműen a karantén kihirdetésére van szükség ahhoz, hogy a vevő objektív „felmentést” kapjon a fizetési határidő elmulasztását illető következmények, azaz a foglaló elvesztésének esete alól.

Aki lakásvásárlás előtt áll mindenképpen beszélje át ügyvédjével a lehetőségeket. Mindenképpen azt látjuk a legjobb megoldásnak, ha a helyzetre vonatkozó pontos iránymutatást tartalmazna az adásvételi szerződés. Ezzel rengeteg későbbi problémától kímélheti meg magát mind a eladó, mind a vevő.

Nagy Péter
MB HITEL
a Bankmonitor
hivatalos képviselete Miskolcon