Kezdőlap Uncategorized

Ma van a víz világnapja

A mai nap célja, hogy felhívja a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Hiszen kék bolygónk becsült vízkészletének több mint 97%-át óceánok és tengerek teszik ki, de ezek magas sótartalmuk miatt közvetlenül nem alkalmasak sem ivóvíz-, sem iparivíz-felhasználásra, még mezőgazdasági célokra sem. Az édesvíz mennyisége csupán 3%-a a Föld vízkészletének, amelynek jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Az ENSZ adatai szerint minden 6. embbernek kell nélkülözni az életet jelentő ivóvizet. Az UNICEF mai napon nyilvánosságra hozott jelentéséből pedig kiderül, hogy naponta 700 gyerek hal meg a szennyezett víz miatt.

Mit tehetünk? Nagyon Sokat!

Soha ne engedjük a csapot feleslegesen! Fogmosás közben zárjuk el a vizet, sőt érdemes bevezetni a fogmosó pohár használatát, amivel akár 10 litert is megspórolhatunk.

Ne mosogassunk folyóvízben, úgy rengeteg értékes ivóvíz megy kárba. A mosogatógépet is csak akkor indítsuk el, ha már tele van. Ugyanez a helyzet a mosógéppel is, pakoljuk jól tele és csak azután kezdőthet a tisztítás.

Tudom, hogy egy hosszú nap végén jól esik egy forró fürdő és nem mondom, hogy mondjunk le róla, de ha lehet, inkább a zuhanyzást válasszuk. Egy kádba akár 200 liter vizet is kiengedhetünk, de tusolás során ezt a számot alaposan lecsökkenthetjük.

Ha kertes házban élünk, érdemes kint hagyni egy hordót, összegyűjteni az esővizet és ezzel locsolni a növényeket. Ősi és okos tanács, nagyon sokat spórolhatunk vele.

Nem szabad pazarolni, az édesvíz minden cseppjét meg kell becsülni!