A járvány alatt megszaporodtak az önéletrajzi könyvek, boldog-boldogtalan tollat ragadott, hogy elüsse valahogy a bezártsággal járó órákat, de kevesen voltak azok, akiknek annyi mesélnivalójuk lehet életük hullámvölgyeiről, pokolról és megváltástól, mint Machete megformálójának.

2022. áprilisban jelenik meg Danny Trejo Donal Logue-val közösen írt önéletrajzi kötete, mely egyszerűen a Trejo címet kapta, ám alcíme jóval beszédesebb: My Life of Crime, Redemption, and Hollywood. Trejo-t a szakma és a rajongók leginkább az ügyeletes rosszarcú rosszfiú szerepei miatt ismerik, aki olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Szemtől szemben, a Desperado, az Alkonyattól pirkadatig vagy a Con Air – A fegyencjárat, és persze nem felejthetjük el a gyilkológép, Machete figuráját sem.

Trejo számára azonban messze nem volt egyértelmű út az, amely Hollywoodba vezette. Az idén már 77 éves színész nehéz körülmények közt nőtt fel, viszonylag korán a heroin rabjává vált, fegyveres rablásért többször is elítélték, raboskodott többek közt a San Quentin és a Folsom fegyházakban is, összességében 11 évet töltött börtönben, majd szabadulása után úgy döntött, megpróbál tisztességes életet élni. Edzősködésbe kezdett, aztán számos drogrehabilitációs programban vett részt, nem egyet ő maga alapított. Hollywoodban a kor akciófilmjeinek színészeit tréningezte, mikor felkérték első filmszerepére 1985-ben, a többi pedig már történelem.

Trejo később a kor legnagyobb sztárjaival dolgozott együtt, köztük volt Robert de Niro, Charles Bronson, Harrison Ford és Al Pacino is. Ahogy a népszerű függetlenfilmes színész-rendező, Kevin Smith írta a kötet méltatásában: Trejo jóval összetettebb jelenség, minthogy egyszerűen legendának hívjuk, és valóban. Jövőre megjelenő memoárjában nem csupán börtönéveiről és függőségeiről vall, de saját történetével próbál utat mutatni a hasonlóan nehéz sorsú fiataloknak.