Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A BYD a világ vezető elektromos autóbuszgyártója pénteken adta át a 10 darab BYD K9UD LF típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nek, amelyre a Zöld Busz Program keretében pályáztak sikerrel a HUMDA-hoz.

Az MVK Zrt. Közleménye szerint Miskolc összesen 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el erre a projektre, amit önerőből mintegy 600 millió forinttal egészített ki a város. Veres PálMiskolc polgármestere kiemelte, hogy az MVK Zrt. autóbusz-állományának fiatalítása mellett a zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával. Az elektromos autóbuszok mellett jelenleg hat CNG-meghajtású jármű beszerzési is zajlik, várhatóan ezek is forgalomba állnak még idén.

Minden egyes járműben 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, a teljes befogadóképessége 82 fő. Az autóbuszok klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel vannak felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, melyek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon helyezkednek el, a padlóburkolat pedig tűz, és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

 Az új miskolci BYD buszok augusztus végén állnak forgalomba.