Az autizmussal élő felnőtt személyek parkolási igazolványának kiváltásával kapcsolatban gyakori probléma, hogy a járási hivatalok nem tudják, hogy milyen feltételek mellett adhatják ki a jogosultak számára a parkolási igazolványt. Igaz, a járási hivatalok sincsenek könnyű helyzetben, hiszen több jogszabályt kell együttesen értelmezniük.

Megoldást találtak a problémára

2022. január 1-én módosult a 218/2003 Korm. rendelet, így megoldódni látszik az az évek óta fennálló probléma, miszerint azok a felnőtt autizmussal élő személyek, akik saját jogú családi pótlékot kapnak, nehezen tudnak parkolási igazolványt szerezni.

Határozatot kell bemutatni

A jogszabály-változás értelmében, ha egy felnőtt autizmussal élő személy saját jogon családi pótlékot kap, akkor a parkolási igazolvány kiállításához olyan hatósági határozatot kell bemutatni, amely tartalmazza a családi pótlék megállapítását és az N betűjelet, mely az F84.0-F84.9 diagnózisokat takarja.

Amennyiben a határozat mégsem tartalmazza az N betűjelet, mely az F84.0-F84.9 diagnózisokat takarja, kérni kell a járási hivatalt, hogy egészítse ki a határozatot.

 

Kép: vagyonkezelokft.hu