Kezdőlap Uncategorized

Méhek, nélkülük nincs élet

Idén már 28. alkalommal tartjuk meg április 30-án a Méhek napját , amelynek célja, hogy ma megemlékezzünk ezen apró lények szorgos munkájáról.

Ilyenkor országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel várják az érdeklődőket, hogy felhívják a lakosság figyelmét a méhek munkájának nélkülözhetetlenségére. Mert a méz nem minden, az csak egy mellékes ajándék, ettől sokkal többet köszönhetünk nekik: az életünket.

Az, hogy a fák virágba borultak, nem csak a szemünket gyönyörködteti, de a rovarokat is csalogatja, a méhek pedig előszeretettel szállnak egyikről a másikra, hogy beporozzák őket. A legtöbb lombos fa szorgos kis segítőinknek köszönheti az életét. Mi pedig a gyümölcsöket, hiszen ha nem lennének ezek a lédús finomságok, a táplálkozásunk elég egyoldalú lenne, eltűnne megannyi vitamin és tápanyagforrás.

Persze előszeretettel fogyasztjuk az édes mellékterméket is, melynek jótékony hatása közismert. A baj az, hogy idén nemcsak a koronavírus járvány, de az elmúlt hetek időjárása is alaposan keresztbe tett a termelőknek. Az évszakhoz méltatlan fagyok és a kései havazás a gyümölcstermesztők mellett a méhészeket is megkárosította.

Egy helyi méhész, Ambrus János sajóládi őstermelő szerint megyénkben, időben észbe kaptak a szakemberek és bőven volt segítségük. Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása természetesen aggasztó, de pozitívan áll a dolgokhoz és reméli, hogy minél több repcemézzel és egyéb gyógyhatású nyalánkságokkal készülhet majd a miskolci termelői piacra.

A Méhek Napja alkalmából az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is arra hívja fel a figyelmet, hogy legyünk hálásak és vigyázzunk ezekre a rovarokra, hiszen a globális élelmiszertermelés 76%-a függ a házi és a vadméhfajok beporzásától. Összegezve, minden harmadik falat étel nekik köszönhető.