Fontos, hogy figyelj magadra!

A Magyar Rákellenes Liga idén már 16. alkalommal szervezi meg a Méhnyakrák Megelőzési Hetet, mely minden évben január 3. hetére esik. A hét elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a prevencióra, a méhnyakrák tüneteire és annak korai felismerésére. A Hét során figyelemfelhívó, adománygyűjtő kampányokat rendeznek helyi közösségekben, iskolákban, egyetemeken, orvosi rendelőkben egyaránt.

Fókuszban a HPV

A méhnyakrák világszerte a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség, amely elsősorban a nőket betegíti meg. Kialakulásában nagy szerepet játszik egy vírus, az ún. human papillomavírus (HPV). A több, mint 100 féle vírus variánsa közül legalább 13 okozhat rákot.

Magyarországon minden nap meghal legalább egy nő méhnyakrákban!

Fontos a szűrés

A HPV-fertőzés általában tünetmentes, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést, a nők többsége átesik valamilyen HPV-fertőzésen élete folyamán, méghozzá úgy, hogy nem is tud róla. Ezért nagyon fontos, hogy az esetleges rákos megbetegedést időben észrevegyék! A méhnyakszűrés nemcsak a daganatot, hanem a rákmegelőző állapotot is fel tudja ismerni, a rendszeres, évenkénti szűréssel megakadályozható a rák elburjánzása.

A szűrés életet menthet!

Az oltás ingyenes

Magyarországon már minden 13. életévét betöltött fiatalkorú részére ingyenesen biztosítják az oltóanyagot, szülői hozzájárulással ezt az iskolában be is adják a gyerekeknek. Minden vírusos, az ember életét támadó betegség megelőzéséhez kulcsfontosságú a védőoltások beadása, ezért a szakemberek felhívják a szülők figyelmét a gyermekek oltására, mely csak ebben a korban ingyenes, a későbbiekben meg kell vásárolni azt!

Képek: Magyar Rákellenes Liga, Shutterstock