Mennyi vizet kell inni naponta? A válasz nyilvánvalónak tűnhet. A legtöbben ismerjük azokat az irányelveket, amelyek szerint napi két-három liter vizet kellene inni. Ránézésre érthető, hogy ennyire van szükségünk: az ember három napnál tovább nem tud nélküle életben maradni. De ha elkezdjük számolgatni, akkor kérdésessé válik a dolog.

A víz a nyál és a nyálka egyik fő alkotórésze is. Ha nincs elég víz a szervezetünkben, akkor az étel lenyelése és az emésztés is nehezünkre eshet. Az ízületek porcai és a porckorongok közel 80%-ban vizet tartalmaznak, így a kiszáradás csökkentheti az ízületek azon képességét, hogy elnyeljék a szervezetben fellépő ütéseket. Ha a csontrendszer nem kenődik megfelelően, megnő az ízületi fájdalom vagy ízületi sérülés kialakulásának kockázata. Végül a víz hidratálhatja a bőrt, és fokozhatja annak természetes szépségét azáltal, hogy feltölti és csökkenti a finom ráncok megjelenését.

Szabályozza a testhőmérsékletet

A víz elengedhetetlen a testhőmérséklet szabályozásához, mivel hőtárolóként funkcionál. Ezért van az, hogy amikor megerőltető, sok meleget termelő testmozgást végzel, a bőrfelületed izzadni kezd. Amikor az izzadság elpárolog, lehűti a tested, ami viszont megakadályozza, hogy a létfontosságú szerveid veszélyes mértékben túlhevüljenek.

Agyműködés

A British Journal of Nutrition szerint a hidratáltsági szinted jelentős hatással van az agyadra. Már egy kis testvízveszteség is változásokat idézhet elő a működésében. A Nutrients című folyóirat szerint a dehidratáltság az érzékeny egyéneknél fejfájást és migrént vált ki. Mi több, több tanulmány is kimutatta, hogy a vízfogyasztás pozitív hatással lehet kognitív képességeinkre és hangulati állapotainkra.

Emésztőrendszeri egészség

A víz elengedhetetlen ahhoz, hogy az emésztési folyamataink hibátlanul működjenek. Feloldja a tápanyagokat, és lehetővé teszi, hogy azok a szervezet minden részébe eljussanak. Ezután aktív szerepet játszik a salakanyagok vizelettel és széklettel történő eltávolításában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a dehidratáció bélproblémákhoz és székrekedéshez, valamint gyomorégéshez és gyomorfekélyhez vezethet.

Sportteljesítmény

A sportteljesítményt jelentős mértékben befolyásolja a folyadékbevitel szintje, különösen, ha a sportolás intenzív vagy magas hőmérsékleten történik. A sportolók versenyek során testsúlyuk jelentős részét veszíthetik el izzadságban, ha nem hidratálódnak megfelelően – derül ki az International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism című szaklapból. Ennek következtében problémáik lehetnek a testhőmérsékletük szabályozásával, az energiaszintjükkel és a teljesítményre való motivációjukkal.

Súlyvesztés

Segít a vízivás a fogyásban? Bár a víz önmagában nem jelent varázslatos megoldást a felesleges kilók ellen, a vízfogyasztás növelése segíthet abban, hogy teltebbnek érezd magad – ahogyan azt az Obesity című folyóirat kiemelte – és csökkentheted a cukros italok fogyasztását. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányban arra is bizonyítékot találtak, hogy a megfelelő folyadékbevitel fenntartása elősegítheti a fogyást, mivel némileg növeli a szervezeted által naponta elégetett kalóriák számát. További kutatásokra van azonban szükség.

Mennyi vizet kell inni naponta?

Ahelyett, hogy vakon próbálnád elérni az ajánlott napi bevitelt, figyelj a tested igényeire, és ennek megfelelően reagálj. Számos élelmiszer és folyadék fedezheti a napi vízszükséglet egy részét. A gyógyteák, gyümölcslevek, levesek és bizonyos gyümölcsökből és zöldségekből származó víz is számít. Bár a folyadékpótlás kérdésére nem létezik egy általános válasz, mégis meg lehet állapítani, hogy a kiszáradás szélén állsz-e, és fokoznod kell-e az erőfeszítéseidet.