Akinek van kutyája, biztosan megfigyelte és néha irigykedve nézi, hogy kedvence napközben is rendszeresen elvonul egy-egy kis szunyálásra, vagy egy igazi, horkolós, nagy alvásra. Négylábú társaink gyakran pihennek, de vajon mennyi alszanak ténylegesen?

Állatorvosok bevonásával készített felmérés alapján a nap 24 órájából a kutyák átlagosan 10-12 órát alszanak át. Azonban ebben a kérdésben is elég nehéz általánosítani, mivel az alvási szokásokat számos tényező befolyásolhatja. Például az eb életkora – a kölykök és az idős kutyák például akár napi 20 órát is alszanak -, valamint a kutya mérete és fajtája.

A méret nem minden

A nagyobb kutyáknak magasabb az energiaigényük, nekik ugyanis már egy-egy mozdulathoz is jóval több energiára van szükségük, mint a kisebb testű egyedeknek. Ezért a nagyobb testű ebek – például a bernáthegyi vagy masztiff kutyák – általában többet alszanak.

De a méret nem minden, a fajta, a környezet és a nevelés is számít. Az aktív természetű munkakutyák – például a border collie – napközben is jobban nyitva tartják szemüket és fülüket, így ők kevesebb alvással is beérik, mint az ölebek. Emellett rendőrkutyákat és a vakvezető kutyákat folyamatos figyelemre trenírozzák, így ők is jóval kevesebb szundival töltik a napjaikat, mint házi kedvencként tartott fajtársaik. Vannak az igazi kanapéhuszárok, akiket kifejezetten zavar, ha otthon lebzsel a család és nem pihenhetnek nyugodtan.

Mennyit alszanak, amikor betegek?

A kutyák és az emberek sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint elsőre hinnénk. Immunrendszerünk például szinte ugyanúgy működik, ezért betegségek esetén négylábú társainknak is több pihenésre van szükségük. Ám ha a megnövekedett alvásigény néhány napnál tovább tart, megváltozik az étvágyuk, valamint többet vagy kevesebbet isznak a szokásosnál, érdemes felkeresni az állatorvost, mert komolyabb baj is lehet. Ilyenkor akár pajzsmirigyprobléma, depresszió, Lyme-kór, parazita-fertőzés vagy szívférgesség is állhat a háttérben.