Kezdőlap Uncategorized

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a Miskolci Sportlövész Egyesület

Egyesületünket 2011. tavaszán alapítottuk pár lövészet iránt rajongó sporttársunkkal. Miskolcon és mondhatni egész Borsod megye területén eléggé eltűntek a lövész sportok a köztudatból. Azelőtt mi magunk is Airsoft fegyverekkel kezdtük a szituációs lövészetet és azokkal jártuk az országot, mert csak elszórtan voltak kisebb versenyek. Már akkor is látszott, hogy a légfegyver kategóriának inkább csak a statikus lövészeti ágakban van létjogosultsága. Azonban mi már akkoriban is inkább a szórakoztatóbb és nagyobb kihívást jelentő dinamikus versenyszámok felé kacsintgattunk. Így jutottunk el először szemlélődőként éles fegyveres versenyekre, majd páran bírói vizsgát tettünk és egyre inkább közel kerültünk a tűzhöz, ami az igazi IPSC szituációs lövészetet jelenti.

Persze hosszú az út, mire kezdőként eljut az ember a szituációs lövészetig. Mire elsajátít minden fontos szabályt és megszerzi a biztos fegyverkezelési rutint. Ezért is foglalkozunk jelenleg is az összes dinamikus versenysportággal a kezdő szinttől egészen a nagyobb tapasztalatot igénylő szituációs lövészetig.

Egyesületünkben az alábbi sportágakkal ismerkedhet meg minden érdeklődő:

Gyors-pontlövészet:

gyorspont-cikk

Ez a sportág tökéletes alapot nyújt ahhoz, hogy az új versenyzők fegyverkezelési rutint szerezzenek, megtanulják a helyes fegyverfogást, a célzás és a sütés ideális technikáit, valamint megismerkedjenek a lőtér- és az alapvető verseny szabályokkal.

Leegyszerűsítve a szabályokat, egy gyorspont versenyen 3-szor 5 lövést kell leadni álló helyzetből egy 15-25 méterre lévő céltáblára sorozatonként 25 másodperc alatt.

Bővebb leírás: http://msle.hu/index.php/sportagak/gyorspont

Sziluett lövészet:

sziluett-cikk

Szintén egy belépő szintű sportágról beszélhetünk. Itt már nem céltáblára, hanem különböző távolságokra elhelyezett kis fém állatformákra (sziluettekre) kell lőnie a versenyzőnek. Minden állatfajtából 5 db van a pályán és összesen négy különböző fajta (csirke, disznó, pulyka, kos). Minden célra csak egyetlen lövést adhat le a lövő egy sorozaton belül. Egy versenyszám két végiglőtt sorozatból áll.

Bővebb leírás: http://msle.hu/index.php/sportagak/sziluettloveszet

Steel Challenge (Fémtányér lövészet):

steel-cikk

Na, ez már inkább egy dinamikus lövészeti ág. Itt már a fegyvert indulásnál elő kell rántanunk a tokjából, majd 5 fémkorongot kell a lehető leggyorsabban meglőnünk ügyelve arra, hogy a piros színű legyen az utolsó. Ebben a sportágban az idő a legfontosabb tényező, aki gyorsabban végez, az nyer. Ha pedig egy korongot elvét, akkor azért időbüntetést kap a versenyző. A különböző pályákon az 5 korong más és más pozícióban kerül elhelyezésre. Ebben a sportágban már bizonyos pályákon minimális mozgás is megengedett, sőt kötelező bizonyos célokat A pontból, majd más célokat pedig B pontból meglőni. Mozgás közben pedig a versenyzőnek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy kontrollálja a kezében lévő fegyvert.

Bővebb leírás: http://msle.hu/index.php/sportagak/steelchallenge

IPSC (Szituációs lövészet):

ipsc-cikk

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lövészsportok királynője! Sokszor szokták mondani, hogy nem lehet szóban elmondani, hogy mi is az IPSC, azt látni kell! Ezért mi is azt tanácsoljuk, hogy látogassatok el az alábbi oldalakra és nézzétek meg a videókat:

http://msle.hu/index.php/cikkek/92-miazipsc

http://msle.hu/index.php/cikkek/96-ezazipsc

https://www.youtube.com/channel/UCsi6ngl8wkHlc0NIO47Q7dw

 

3GUN (Három fegyver):

3gun-cikk

Ha az IPSC a lövészsportok királynője, akkor a 3GUN a királya! Ez az igazi kihívás! Amíg egy IPSC verseny mindig csak egy bizonyos fegyvernemről szól (marokfegyver, golyós puska, sörétes puska), addig egy 3GUN verseny pályáin egymás után kell használni mindhárom fegyvert. Tehát itt már mindhárom fegyvernemben jártasnak kell lenni, hogy eredményt érjünk el. Nem beszélve arról, hogy sok esetben jóval embert próbálóbb egy 3GUN verseny, mint egy IPSC meccs. A mondás erre a sportágra is igaz, nehéz elmondani, hogy miről is szól, látni kell a saját szemünkkel. Íme néhány videó:

http://msle.hu/index.php/cikkek/93-3gunparbaj

https://www.youtube.com/playlist?list=PLk6yhzTemI4abVYj_zfcza5hDoi2gL8d_

Összefoglalva tehát ezeken a lépcsőfokokon végiglépdelve juthat el minden lövő a legszórakoztatóbb és legnagyobb kihívást jelentő megmérettetésekig akár hazai, akár nemzetközi szinten. Persze nem kötelező mindenkinek a szituációs lövészet, ha neki jobban tetszenek a statikus jellegű versenyszámok. Lövészetvezetőink és tapasztaltabb tagjaink minden új érdeklődőnek segítenek a felkészülésben. Továbbá a tapasztalatok alapján mindenkinek segítünk kiválasztani a neki legmegfelelőbb fegyvernemet és fegyver fajtát.

Taggá az válhat, aki betöltötte 18. életévét, nem áll fenn vele szemben semmilyen törvényi kizáró ok, részt vett előzetesen legalább 3 edzésen, az elnökség elfogadta a jelentkezését és rendszeresen befizeti a tagdíjat.

További információkat találhattok honlapunk GY.I.K. rovatában (http://msle.hu/index.php/gyik) és várjuk kérdéseiteket elérhetőségeinken (http://msle.hu/index.php/kapcsolat).

Végezetül pedig szlogenünket idéznénk:

“Érdekelne a sportlövészet, de eddig nem tudtad hogyan kezdhetnéd el?
Keresel egy szórakoztató hobbit a hétvégék tartalmas eltöltéséhez?
Rajongsz a fegyverekért és szeretnéd élesben is kipróbálni őket?
Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor keress meg minket!”

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a Miskolci Sportlövész Egyesület!