Kezdőlap Uncategorized

Miskolc rendezi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humán Tudományi Szekcióját

2021 márciusában kezdetét vette a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), amelynek Humán Tudományi Szekcióját április 14–16. között a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezi. A COVID-helyzetre tekintettel – az idén 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először – online formában tartják meg a diákkonferenciát.

A fiatal tudósjelöltek számára 16 nagy tudományterületi szekcióban megmérettetési lehetőséget kínáló és 2018-ban Magyar Örökség Díjjal elismert OTDK idei programjain több mint 5000 tehetséges hallgató mutathatja be pályamunkáját szakértő zsűrik előtt.

A házigazda egyetemet 14 bölcsészhallgató képviseli a konferencián. A magyarországi egyetemek és főiskolák legkiválóbb diákjai mellett a résztvevők között találunk határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat és kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanulókat is. A rendezők több mint 400 diáktudós részvételére számítanak, a pályamunkák bemutatása pedig 43 tagozatban zajlik majd. A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében mindemellett egy olyan fiatal kutató, Dr. Szemethy Tamás színesíti az előadók palettáját, aki kimagasló tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát.

Mint az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter elmondta: „Az OTDK, ez a minden második évben megrendezésre kerülő, alkalmanként 10.000 fő részvételével zajló rendezvénysorozat a tehetségek bemutatkozása mellett kiváló lehetőséget kínál a következő tudósnemzedék tagjai közötti párbeszéd, több évtizedes szakmai együttműködés vagy akár barátság kialakulására is. Így volt ez az elmúlt több mint hatvan évben, és a rendhagyó körülmények ellenére nem lesz másként 2021-ben, a 35. OTDK-n sem.”