Kezdőlap Uncategorized

Mit tartogat Miskolcnak Szent Iván éjjele és hétvégéje?

„Két sötét közt lakik a pillanat, / minden pázsiton ránk várakozó, / a borzongó és reszkető sötét, / tündért szamárrá elvarázsoló. // E pillanatra vár a kert, / várja növényi türelemmel, / hogy széllé változzék a fű, / és csenddé változzék az ember.” Károlyi Amy: Szent Iván-éj

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

Program a Diósgyőri várban

Június 22-én ismét fellobban Szent Iván tüze, amelynek fényénél szerelemről, csalfaságról, emberi gyarlóságról mesél a vár népe. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó öleli körbe a várat, hastáncosok szórakoztatják a közönséget. Lesz szerelmi jóslás, párválasztó táncház és csillagles is. A párok tanúbizonyságot tehetnek szerelmükről; akik pedig kiállják a próbákat – egy éjszakára – akár még házasságot is köthetnek.

Részletes program: https://mizuborsod.hu/esemenyek/szent-ivan-ej-a-diosgyori-varban-2/

Múzeumok éjszakája

Pillanat, varázslat, csend. Magyarországon idén a 17. alkalommal megrendezésre kerülő országos programsorozatot talán ez a három szó és ennek a három szónak a „jelentés-holdudvarai” jellemezhetik leginkább. Megélni azt a pillanatot, amelyet egy múzeumban egy képpel vagy kiállított tárggyal szemben megélhet a látogató, átélni azt a pillanatot, amikor megismerünk és megértünk valamit, az olyan varázslat, amelynek jó részesévé válni – akár a természetről, akár a tudományról, akár a művészetekről legyen is szó. Ez a találkozás csenddé lesz bennünk: a teremtés megismerésének csendjévé.

Részletes program: https://mizuborsod.hu/esemenyek/muzeumok-ejszakaja-2/

Fröccsfesztivál

Pohárral a kezedben sétálhatsz a nyitott pincék és borpontok között, kóstolhatod a kulináris élményeket biztosító gasztroműhelyek ínycsiklandó falatkáit és lépkedhetsz élőzenés jazz, swing, blues vagy rock ütemekre.

Részletes program: https://mizuborsod.hu/esemenyek/xiv-miskolci-froccsfesztival-2/

Bartók Plusz Operafesztivál

A Bartók Plusz Operafesztivál alapítása óta Bartók Béla szellemiségét képviseli: befogad és inspirál, támogatja a tehetségeket és megbecsüli az értékteremtő művészetet. A bartóki életmű megőrzése és ápolása mellett missziója a Bartók utáni népszerű operarepertoár bemutatása, továbbá kortárs művek születésének elősegítése. A „Legyen az opera mindenkié!” elgondolás jegyében a világ operairodalmának halhatatlan remekműveit nagyszabású, ingyenes produkciókkal helyezi új megvilágításba a díszletként megjelenő város, Miskolc szabadtéri helyszínein.

Részletes program: https://mizuborsod.hu/esemenyek/bartok-plusz-operafesztival/

Gyermek táncház és kézműves foglalkozás

A VOKE-ban hónapról hónapra várják a kicsiket és nagyokat néptáncolni és kikapcsolódni. A belépés ingyenes!

További részletek: https://mizuborsod.hu/esemenyek/gyermek-tanchaz-6/

Légy jó mindhalálig! – Musical két részben

A Mezőcsáti Színtársulat a debreceni Csokonai Színház vendégművészeinek közreműködésével bemutatja a Légy jó mindhalálig musicalt.

Nyilas Misi falusi kisdiák a híres debreceni kollégiumban pakkot kap hazulról, de diáktársai még a csizmakenőcsöt is felzabálják belőle. Misi a felnőttek közé vágyik, ám ott is csalódások érik: Török János ellopja tőle a Pósalaky pénzén megtett lutriszelvényt, Bella kisasszony, akibe Misi beleszeret megszökik a sikkasztóval. A tanári kar megvádolja a kisdiákot, és hiába derül ki az igazság, Misi nem akar többé debreceni diák lenni…

További információ és jegyvásárlási lehetőség: https://mizuborsod.hu/esemenyek/mezocsati-szintarsulat-legy-jo-mindhalalig-musical-ket-reszben/

Hetente részletes hírlevél minden programról, eseményről, amit nem hagyhatsz ki! Iratkozz fel, ha nem akarsz lemaradni! www.mizumiskolc.hu