Hány fokon? Mennyi ruhát mossunk ki? Hogy keverhetem a színeket? Mindenkinek van vicces sztorija, amikor elkezd önállóan mosni mosógéppel! Általában először fogalmunk sincs, hogy mossunk jól, ezért most egy mosási kisokossal készültünk!

Miután átesünk az első rózsaszín kollekció gyártásán, ami egy piros ruhadarab fehér közé kerülésével képződött, elkezdjük jobban tanulmányozni a mosógépünket, meg azt a vaskos kis könyvecskét, amit rávarrnak a ruhára, mosási útmutató gyanánt. Persze ha bekerül egy papírzsepi a gépbe, akkor hiábavaló volt a címke hosszas tanulmányozása, akkor is fehér szöszök borítják el a frissen mosott ruhákat, ha egyébként mindent jól csináltunk!

Nos, akkor nézzük, hogy a feleslegesnek tűnő hieroglifák a ruha címkéjén mit jelentenek!

  • Ha simán egy lavór víz van rajta, csak berakod a gépbe, semmi extra teendő nincs vele.
  • Ha egy lavór víz van, alatta egy vonallal, akkor nagyon gyűrött lesz gépi mosás után.
  •  Ha két vonal van a lavór alatt, akkor nézd meg alaposan a mosógépedet, hogy milyen lehetőséget kínál kényes ruháknak , ha szerencséd van, akkor sokat!
  •  Ha lavórba lógó kezet látsz, akkor drukkolj, hogy a mosógépeden legyen kézi mosás program – ha nincs, bilibe lógó kéz, akkor kezd el edzeni, mert kézzel kell kisúrolnod a cuccokat!
  • Ha a lavór át van húzva, akkor bármilyen csábító is, ne tedd a mosógépbe.
  • Ha szám van a lavórban, akkor annyi fokon mosd. De nem csak szám, pötty is lehet benne, mert a pöttyök is számokat jelentenek: egy pötty = 30 fok, és pöttyönként tízesével emelkedik. 
  • A háromszög azt jelenti, hogy lehet-e fehérítővel kezelni. Ha igen, akkor sima háromszög, ha át van húzva, akkor meglepő módon, nem!:-) 
  • A kör a vegytisztításra vonatkozik.
  • A négyzet a szárítás módját jelöli, és ebből aztán számos opció van! Ha egy kör van a négyzetben, és úgy néz ki, mint egy szárítógép, akkor rakd be nyugodtan a szárítógépbe. Ha pöttyök vannak benne, az gyanús: egy pötty alacsony hőfokú szárítás, két pötty közepes. Ha át van húzva a szárítógép, akkor inkább ne próbálkozz a szárítógéppel. Ha vonalak vannak a négyzetben, akkor az akasztva (függőleges vonal) vagy fektetve (vízszintes vonal) szárítást jelent. Ha át van húzva a négyzet, akkor nem szabad szárítani a ruhát! Mondjuk ez egy érdekes lehetőség, hogy lehet nem megszárítani a vizes ruhát??? Ha áthúzott szaloncukor jelet látsz, akkor ne csavard ki, mert eldeformálódik a ruha!
  • Vannak vasalós piktogramok is, ha azt látjátok, hogy a vasaló lábakon áll, akkor gőzölhetsz, ha át van húzva, meg ne tedd! Persze itt is vannak pöttyök, amik hőmérsékletet jelentenek, de azt már a legelvetemültebb kódfejtő sem tudja, hány fokot!

Nos, most hogy már kiokosodtunk, tiszteletbeli mosó-jedivé avatok mindenkit, aki végigolvasta!