Millióan vagyunk világszerte, akik mindennap maszkot viselünk, hogy megakadályozzuk a Covid-19 terjedését. Ez jó dolog, és ezt abszolút folytatnunk kell.

Modernkori probléma

Azonban a maszk hosszútávú viselésnek vannak következményei, amit talán valamennyien tapasztaltunk bőrünkön. Az irritáció mellett a műtéti vagy szövetmaszk viselésének mellékhatásai közé tartoznak az arc alsó felén megjelenő bőrhibák. Az egészségügyi dolgozók közelről ismerik ezt a problémát és most néhányan tapasztalhatjuk, olyan mértékben, hogy egy új szót találtak ki a maszk viseléséből eredő pattanások leírására: maszkne.

Így előzzük meg vagy kezeljük a már kialakult problémát

Természetesen kozmetikai okokból ne hanyagoljuk a maszkviselést, viszont figyeljünk oda néhány apró dologra, hogy megelőzzük, vagy kezeljük az esztétikai problémát. Először is, ha újrahasználható maszkunk van, azt tartsuk mindig tisztán és csakis tiszta kézzel nyúljunk hozzá – ez a koronavírus miatt egyébként is fontos. Mielőtt elmegyünk otthonról és amikor levesszük a maszkunkat, mindig mossuk meg az arcunkat. Ehhez gyengéd, alkoholt és szulfátokat nem tartalmazó terméket használjunk, mert ezek az összetevők szárítják a bőrt, ami csökkenti az ellenálló képességét, ezután pedig könnyű hidratáló krémet vigyünk fel, és várjunk 10-15 percet, amíg teljesen beszívódik, csak utána vegyük fel a maszkot.

 

Kép: pixabay.com